Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Верховний Суд підтвердив законність виведення з ринку банку "Михайлівський"

Верховний Суд підтвердив законність виведення з ринку банку "Михайлівський"

Верховний Суд 24 грудня у справі №826/15961/16  підтвердив законність рішення Національного банку щодо виведення з ринку неплатоспроможного банку "Михайлівський".

Так, касаційна скарга ТОВ "Екосіпан" залишена судом без задоволення, а постанова Київського апеляційного адміністративного суду від 7 серпня 2017 року, відповідно до якої акціонеру банку було відмовлено у задоволенні позовних вимог, залишена без змін.

Нагадаємо, Національний банк виявив факти здійснення банком "Михайлівський" операцій, оформлення (переоформлення) договорів, внаслідок яких зобов’язання перед фізичними особами в межах гарантованої суми відшкодування Фондом гарантування вкладів фізичних осіб збільшено за рахунок зменшення зобов’язань перед юридичною особою.

У зв’язку із цим 23 травня 2016 року Правлінням Національного банку України ухвалено рішення № 14/БТ про віднесення банку "Михайлівський" до категорії неплатоспроможних.

У жовтні 2016 року власник банку ТОВ "Екосіпан" звернулося з позовом до суду, у якому просило визнати рішення Національного банку про виведення банку з ринку незаконним та відновити діяльність банку "Михайлівський".

15 травня 2017 року Окружний адміністративний суд задовольнив позов ТОВ "Екосіпан" частково, зокрема скасував рішення Національного банку про віднесення банку "Михайлівський" до категорії неплатоспроможних та ліквідацію банку, однак відмовив у зобов’язанні Національного банку відновити роботу банку.

Натомість суд апеляційної інстанції своїм рішенням, задовольнив апеляційну скаргу Національного банку України та відмовив у позові ТОВ "Екосіпан" повністю. Зазначене рішення було підтверджене судом касаційної інстанції.

Довідково:

Правління Національного банку України прийняло рішення про віднесення банку "Михайлівський" до категорії неплатоспроможних 23 травня 2016 року, а 12 липня 2016 року за пропозицією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб прийнято рішення про відкликання банківської ліцензії та його ліквідацію.

Детальніше про причини і результати очистки банківського сектору можна дізнатись на веб-сайті "Велике банківське очищення".

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини