Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Звернення Правління Національного банку

Звернення Правління Національного банку

Шановні громадяни, представники медіа, експертної та бізнес-спільноти, міжнародних організацій!

Кілька тижнів триває сфокусована атака на Національний банк у формі замовних спекуляцій та наклепу у медіа, проплачених мітингів під стінами НБУ і навіть спроби насильницького вторгнення в НБУ “тітушками”.

Ми вважаємо, що цей тиск на Національний банк здійснює олігарх та ексвласник ПриватБанку Ігор Коломойський, який заборгував державі 5,5 млрд дол. США, виведених із ПриватБанку до націоналізації. Водночас держава – Президент, Уряд, Національний банк – об’єднані єдиною позицією, що кошти мають бути повернуті.

Мета атаки – створити керований інформаційний хаос, щоб:

  • дискредитувати НБУ і реформу з очищення банківського сектору, змінити керівництво та у майбутньому вдатися до ручного управління НБУ;
  • уникнути відповідальності та необхідності повертати державі виведені з ПриватБанку кошти;
  • стати на заваді співпраці України з міжнародними партнерами та насамперед МВФ, який підтримує позицію держави, що колишні власники збанкрутілих банків повинні повернути державі кошти.

Про замовний характер цієї інформаційної кампанії та про те, що замовником є саме Ігор Коломойський, говорять низка фактів.

По-перше, мітингарі під НБУ, за свідченням медіа, отримують гроші за участь у мітингах. Організатором мітингів є громадська організація "Стоп корупції", яку виключили у вересні 2018 року із Глобальної мережі журналістів розслідувачів (GIJN) через непрофесіоналізм і конфлікт інтересів.

По-друге, до мітингів з 25 листопада долучилися працівники "Нікопольського заводу феросплавів" та інших підконтрольних Ігорю Коломойському підприємств, які до цього пікетували офіси ПриватБанку у Дніпрі та Києві.

По-третє, атака реалізується через головного "виконавця" – депутата Олександра Дубінського, фігуранта антикорупційних розслідувань, якого в медіа називають рупором олігарха Коломойського. Негатив та наклеп, вимоги та очікування “тієї” сторони озвучуються за допомогою його або пов’язаних із ним інформаційних ресурсів.

Тиск на центральний банк є неприпустимим у правовій та цивілізованій державі. Ми продовжуємо забезпечувати цінову та фінансову стабільність: регулюємо банки, забезпечуємо безперебійність платежів, нарощуємо міжнародні резерви України тощо. Однак, оскільки атаки можуть загрожувати налагодженій роботі регулятора та безпеці наших співробітників, НБУ вже звернувся до правоохоронних органів з проханням не допустити протиправних дій.

Попри тиск, ми і надалі захищаємо спільну позицію держави: колишні власники банків мають нести відповідальність за виведення коштів вкладників та доведення банків до банкрутства.

Закликаємо медійну та експертну спільноту підтримати НБУ через об’єктивне висвітлення подій.

 

З повагою 

Правління НБУ.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини