У лютому індекс споживчих цін (далі – ІСЦ) зріс лише на 0.2%. Споживча інфляція в річному вимірі знизилася до 3.0% (найнижчий показник з березня 2003 року). Шостий місяць поспіль сезонно скоригований ІСЦ є від’ємним ( 0.1% в лютому).
Продовжилося уповільнення базової інфляції в річному вимірі до 6.1% (базовий ІСЦ за місяць зріс лише на 0.1%). Цьому сприяла стримана монетарна і фіскальна політика.
Під дією вторинних ефектів від зниження цін на сирі продукти (5.1% за рік) темпи зростання цін на продовольчі товари з високим ступенем оброблення, що входять до складу БІСЦ, зменшилися до 9.6% за рік. Зростання вузького базового ІСЦ в річному вимірі уповільнилося до 1.8%.
Інфляція в лютому була обумовлена її небазовою складовою, яка становила 0.4% (внесок у зміну ІСЦ – 0.2 в. п.).
Вперше за 9 років річна зміна небазового ІСЦ досягнула від’ємного значення
(-0.9%). Основним фактором цього стало продовження здешевлення сирих продуктів (5.1% за останні 12 місяців) за рахунок високого урожаю попереднього року.
Зростання цін групи товарів і послуг, що регулюються адміністративно, уповільнилося до 4.9% у річному вимірі (0.3% у лютому), що обумовило внесок в ІСЦ на рівні 0.9 в. п. (0.1 в. п. за місяць).
Найбільше серед компонент небазової інфляції протягом останніх 12 місяців зростали ціни на паливо (на 18.9%), проте вже 4-й місяць поспіль спостерігається уповільнення темпів їх зростання.
Уповільнення світової економічної активності призводить до зниження річних темпів зростання цін на продукцію основних експортоорієнтованих виробництв, а разом з тим – на індекс цін виробників (далі – ІЦВ), що уповільнив зростання до 7.5% у річному вимірі. Зростання ІЦВ на 0.8% у лютому відбулося переважно унаслідок підвищення цін у виробництві та розподіленні електроенергії, газу та води на 1.6% та переробній промисловості на 0.4%, що обумовили по 0.3 в. п. внеску в зміну ІЦВ. Найбільший внесок (1.2 в. п.) в річну зміну ІЦВ обумовлений збільшенням цін в галузі виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів.