Директор Генерального економічного департаменту Олександр Петрик повідомив, що в листопаді поточного року індекс споживчих цін знизився на 0.1%. “Тенденція до зниження споживчих цін попередніх місяців збереглася і це сталося завдяки продовженню зниження цін на продукти харчування”, - пояснив він і додав, що в листопаді 2012 року фрукти подешевшали на 3.7%, а овочі – на 1.8%. Спостерігалося незначне зростання цін на продукти молочної групи, проте це пов’язано із сезонними коливаннями цін на цю групу товарів.
Олександр Петрик зауважив, що ціни на переважну більшість товарів та послуг, які входять до споживчого кошика, змінювалися в дуже вузькому діапазоні: від -1% до +1%, що свідчить про стабільність цін на споживчому ринку.
Базова інфляція в листопаді цього року зросла на 0.1%, але в річному обчисленні відбулося її зниження порівняно з попереднім місяцем, і на сьогодні базова інфляція в річному вимірі становить 0.9%.
Незначне підвищення вартості палива зумовлене призупиненням зростання цін на нафту на світових майданчиках.
Індекс цін виробників порівняно з попереднім місяцем не змінився та залишився на рівні листопада минулого року, що пов’язано із суттєвим зниженням світового попиту та зниженням цін на переважну більшість сировинних товарів на світових товарних ринках.
“У цілому можна сказати, що інфляція в Україні перебуває під контролем і Національний банк України продовжує виконувати свою функцію щодо забезпечення цінової стабільності”, – зауважив Олександр Петрик.