Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Національний банк підтримує дії Служби безпеки України щодо затримання колишнього керівника пенсійного фонду НБУ

Національний банк підтримує дії Служби безпеки України, яка 1 вересня повідомила про затримання колишнього директора корпоративного недержавного пенсійного фонду Національного банку України (КНПФ НБУ).

У лютому 2015 року за фактами розтрати та легалізації грошових коштів колишніми службовими особами КНПФ НБУ Служба безпеки України відкрила кримінальні провадження.

За даними правоохоронців, колишні посадовці Фонду за допомогою протиправних схем перевели з КНПФ НБУ на рахунки комерційних структур понад 600 мільйонів гривень. Загалом, протизаконні дії колишнього керівництва Фонду призвели до збитків у розмірі близько 900 млн. гривень.

Нагадаємо, після зміни керівництва Нацбанку у 2014 році в його корпоративному пенсійному фонді був проведений аудит. З'ясувалося, що попереднє керівництво Фонду використовувало різні шахрайські схеми, щоб вивести кошти з КНПФ НБУ. В рамках слідства отримано висновок державної експертизи за декількома фактами розкрадань.

Схеми призвели до суттєвого знецінення активів Фонду. Кілька незалежних аудитів показали, що чиста вартість активів Фонду завищена, як мінімум, вдвічі. Так, у звіті КPMG вказано, що на кінець 2014 року вона становила близько 800 млн. грн. - замість майже 1,7 млрд грн, про які заявляло колишнє керівництво Фонду.

Отримавши зазначену інформацію, Національний банк звернувся до СБУ з заявою щодо розслідування численних схем виведення коштів з КНПФ НБУ.

Як повідомили в СБУ, на даний момент Київський апеляційний суд обрав колишньому керівникові Фонду запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави у два мільйони гривень.

Досудове розслідування низки кримінальних проваджень за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України триває. СБУ вже повідомила про підозру трьом фігурантам цієї справи.

Національний банк тісно співпрацює з правоохоронними органами, які розслідують справи щодо виведення коштів із Фонду колишнім керівництвом, та сподівається, що суд винесе справедливе рішення щодо винних у розтраті коштів КНПФ НБУ.

«Ми сподіваємося на часткове повернення коштів як за рахунок майна боржників, так і за рахунок майна відповідачів, яке буде вилучене у процесі слідчих дій. Або принаймні на справедливе покарання останніх за розкрадання коштів пенсіонерів та майбутніх пенсіонерів – співробітників НБУ, - зазначив директор департаменту з управління діяльністю КНПФ НБУ Олег Курінний.

Протягом 2015-2016 рр. нове керівництво Фонду зробило усе можливе для відновлення вартості та повернення активів. Відновлено прибуткову діяльність КНПФ НБУ.

Довідка: Корпоративний недержавний пенсійний фонд НБУ створений у 2007 році. Фонд є найбільшим в Україні, його вартість складає 51% від вартості активів усіх НПФ, та є найбільш надійним НПФ на ринку як за структурою активів, так і за системою управління. Протягом 2015-2016 років НПФ вдалося здійснити реструктуризацію проблемних активів, розпочати претензійно-позовну роботу з повернення проблемної заборгованості та з 21.03.2016 привести вартість активів Фонду до справедливої ринкової вартості. Оцінку справедливої вартості здійснювали компанії KPMG та EY за Міжнародними стандартами оцінювання (МСО).

Станом на 30.08.2016 чиста вартість активів Фонду склала 1,007 млрд. грн.

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини