Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
64 компанії подали документи для набуття статусу колекторської компанії

64 компанії подали документи для набуття статусу колекторської компанії

Місячний строк подання документів для реєстрації юридичних осіб, що мали намір набути статус колекторської компанії, завершився 13 серпня 2021 року. Йдеться про компанії, які на день введення в дію  відповідних законодавчих вимог здійснювали діяльність з врегулювання простроченої заборгованості і мали намір надалі здійснювати таку діяльність. Так, пакети документів подали 64 компанії-заявників, з них 12 небанківських фінансових установ та 52 юридичних осіб без ліцензій на надання фінансових послуг.

Національний банк має 30 робочих днів для розгляду кожного пакету документів. За результатами розгляду Національний банк обов’язково повідомить кожного заявника про успішну реєстрацію або про відмову в реєстрації.

Національний банк нагадує, що лише компанії, які будуть зареєстровані у реєстрі, матимуть право продовжувати надавати послуги врегулювання заборгованості за споживчими кредитами на користь інших осіб.

Інформація з реєстру розміщена на офіційному сайті Національного банку за посиланням. Доступ до неї є цілодобовим та безоплатним.  Користуючись інформацією з реєстру, і кредитодавці, і споживачі фінансових послуг зможуть перевірити відомості про колекторську компанію.

У разі відсутності у реєстрі колекторських компаній відомостей про юридичну особу після 14 жовтня 2021 року, кредитодавець чи новий кредитор зобов’язані будуть достроково розірвати договір із такою юридичною особою.

Важливо! Обов’язок подати до Національного банку України відомості для включення до реєстру колекторських компаній у місячний строк поширювався на компанії, які на день введення в дію Закону № 1349-IX вже мали укладені договори з кредитодавцем або новим кредитором та мали намір надалі здійснювати діяльність з врегулювання простроченої заборгованості за договором зі зазначеними особами.

Інші юридичні особи, необмежені щодо строків звернення до Національного банку з метою набуття статусу колекторської компанії.

Довідково

Вимога щодо реєстрації колекторських компаній з’явилася із введенням 14 липня в дію Закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту споживачів при врегулюванні простроченої заборгованості" (№ 1349-IX).

Це дасть змогу реформувати ринок колекторських послуг в Україні. Адже із заборгованістю українців за споживчими кредитами матимуть можливість працювати виключно компанії із бездоганною діловою репутацією, професійно придатними керівниками, прозорою структурою власності, які не порушують законодавства.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини