Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк захищає в суді правомірність рішення про застосування заходів впливу до ПуАТ "КБ "АКОРДБАНК"

Національний банк захищає в суді правомірність рішення про застосування заходів впливу до ПуАТ "КБ "АКОРДБАНК"

Національний банк оскаржив у касаційному порядку судові рішення Окружного адміністративного суду міста Києва та Шостого апеляційного адміністративного суду стосовно скасування рішення регулятора про накладення штрафу на ПуАТ "КБ "АКОРДБАНК" у розмірі 300 000,00 грн за порушення у сфері фінансового моніторингу.

Нагадаємо, що в липні 2020 року Національний банк застосував до ПуАТ "КБ "АКОРДБАНК" зазначений штраф за порушення вимог пункту 72 розділу V Положення про здійснення банками фінансового моніторингу, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 26 червня 2015 року № 417 *, у частині нездійснення банком належного аналізу фінансових операцій своїх клієнтів. 

Крім того, інформуємо, що рішення Національного банку про накладення у січні 2020 року штрафу на цей банк у розмірі 2 313 086,75 грн скасовано в судовому порядку.

Нагадуємо, що регулятор застосував цей захід впливу за неналежне забезпечення діяльності внутрішньобанківської системи запобігання легалізації кримінальних доходів/фінансуванню тероризму (зокрема системи управління ризиками легалізації кримінальних доходів/фінансування тероризму), неналежне виконання обов’язку здійснювати, зокрема, вивчення клієнтів (їхніх представників) та аналіз їхніх фінансових операцій.

Так, Окружний адміністративний суд міста Києва у задоволенні позовних вимог банку до Національного банку відмовив повністю. 

Проте Шостий апеляційний адміністративний суд скасував вищезазначене рішення Окружного адміністративного суду міста Києва та ухвалив нове рішення про задоволення позовних вимог ПуАТ "КБ"АКОРДБАНК", яке залишено без змін Верховним Судом.

* Діяло на дату вчинення порушень, втратило чинність 22.05.2020.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини