Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
У Національному банку відбувся пресбрифінг щодо вирішення питання добудови ЖК "Еврика", "Патріотика" та "Патріотика на озерах"

У Національному банку відбувся пресбрифінг щодо вирішення питання добудови ЖК "Еврика", "Патріотика" та "Патріотика на озерах"

Національний банк України 7 квітня 2021 року провів пресбрифінг щодо вирішення соціального питання добудови та передачі квартир інвесторам ЖК "Еврика", "Патріотика" та "Патріотика на озерах".

Відкриваючи захід, Голова Національного банку Кирило Шевченко зазначив, що банкрутство банку "Аркада" не мало суттєвого впливу на фінансовий сектор, проте ця проблема значно ширша, ніж проблема окремої фінансової установи.

"Це чергове нагадування про неврегульовані проблеми будівництва в нашій країні. Саме тому Національний банк у співпраці з Урядом, народними депутатами, правоохоронними органами, експертами із залученням громадських організацій розробляє низку законопроєктів. Насамперед йдеться про проєкт щодо гарантування речових прав на об’єкти нерухомого майна №5091. Його імплементація обмежить ризики інвесторів на первинному ринку нерухомості та відповідно зменшує ризики для банків, що беруть участь у цьому ринку", – зазначив Кирило Шевченко.

Київський міський голова Віталій Кличко повідомив, що місто запропонувало реальний алгоритм завершення будівництва об’єктів "Аркади". "Ми презентували нашу дорожню карту у підписаному меморандумі для вирішення соціального питання добудови та передачі квартир інвесторам ЖК "Еврика", "Патріотика" та "Патріотика на озерах". Цей документ дозволить людям отримати своє житло. Добудовувати об’єкти буде ТОВ "Столиця Груп", – зазначив Віталій Кличко.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков наголосив, що оновлення будівельного законодавства та підписання меморандуму дозволить принципово вирішити питання недобудов. "Ми бачимо шлях, як зробити так, щоб інвестори отримали відшкодування та отримали свою нерухомість. Але ще потрібен час на виконання. Ми будемо контролювати виконання меморандуму. Слідство займається недобропорядними працівниками "Аркади", які довели до такого стану. Є попередні висновки, будемо інформувати громадськість", – додав Арсен Аваков. 

Як повідомила Директорка-розпорядниця ФГВФО Світлана Рекрут, на сьогодні Фонд уже передав новому управителю понад 90% всіх справ і документів ФФД "Еврика" і "Патріотика», що дозволить новому управителю завершити усі роботи. Решту документів планується передати упродовж найближчого місяця.

"Що стосується безпосередньо вкладників банку "Аркада", то 70% гарантованої суми вже їм виплачено. Та що ще вкрай важливо – для позичальників "Аркади", які брали кредити під це будівництво, Фонд гарантування запропонував програму реструктуризації, щоб суттєво зменшити для цих людей фінансове навантаження і за відсотками, і за строком погашення. І на сьогодні вже 50% портфелю кредитів фізичних осіб реструктуризовані. А ті, хто ще не звернувся по реструктуризацію, можуть це зробити. У випадку з "Аркадою" об’єднались зусилля центральної, місцевої влади, багатьох відомств, і це дає надію на те, що люди отримають своє житло і їхні гроші не будуть втрачені", – наголосила Світлана Рекрут.

Зі свого боку Голова СБУ Іван Баканов відзначив важливу роль Президента Володимира Зеленського у вирішенні цього проблемного питання та підписанні меморандуму. Очільник Служби безпеки наголосив, що реалізація викладеної в меморандум "дорожньої карти", яка дозволить вкладникам отримати власне житло, можлива лише спільними зусиллями. 

"Тому що тільки разом ми можемо захистити вкладників банку "Аркада", – сказав Іван Баканов.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини