Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
АТ “УКРАЇНСЬКИЙ БУДІВЕЛЬНО-ІНВЕСТИЦІЙНИЙ БАНК” віднесений до категорії неплатоспроможних

АТ “УКРАЇНСЬКИЙ БУДІВЕЛЬНО-ІНВЕСТИЦІЙНИЙ БАНК” віднесений до категорії неплатоспроможних

Правління Національного банку України ухвалило рішення № 310-рш/БТ про віднесення  АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА “УКРАЇНСЬКИЙ БУДІВЕЛЬНО-ІНВЕСТИЦІЙНИЙ БАНК” (надалі – АТ “УКРБУДІНВЕСТБАНК” або Банк) до категорії неплатоспроможних. Частка фінустанови становила 0,04% від активів платоспроможних банків станом на 01 вересня 2023 року, отже, віднесення АТ “УКРБУДІНВЕСТБАНК” до категорії неплатоспроможних не впливає на стабільність банківського сектору України.

Рішення ухвалене у зв’язку з невиконанням АТ “УКРБУДІНВЕСТБАНК” письмової вимоги Національного банку України, неврахування в повному обсязі зауважень Національного банку до Плану заходів, відсутність дієвих заходів щодо поліпшення фінансового стану та приведення Банком своєї діяльності у відповідність до вимог законодавства України, у тому числі нормативно-правових актів Національного банку, після віднесення його до категорії проблемних, зростання ризиків щодо виконання АТ “УКРБУДІНВЕСТБАНК” своїх зобов’язань перед вкладниками та іншими кредиторами.

04 серпня 2023 року Правління Національного банку, керуючись статтею 75 Закону України “Про банки і банківську діяльність”, ухвалило рішення віднести АТ “УКРБУДІНВЕСТБАНК” до категорії проблемних. Підставою для такого рішення стало  невиконання Банком без обґрунтованих причин рішення НБУ про обмеження здійснення окремих видів операцій.

З дня віднесення АТ “УКРБУДІНВЕСТБАНК” до категорії проблемних фінансовий стан банку суттєво погіршився, а менеджмент та власники істотної участі не вжили належних заходів для запобігання настання неплатоспроможності.

Кожен вкладник АТ “УКРБУДІНВЕСТБАНК” отримає від Фонду гарантування вкладів фізичних осіб відшкодування в повному розмірі вкладу, включно з відсотками, нарахованими станом на кінець дня, що передує дню початку процедури виведення банку з ринку, крім випадків, передбачених у частині четвертій статті 26 Закону України “Про систему гарантування вкладів фізичних осіб”. Загалом можлива сума виплат гарантованої суми вкладникам АТ “УКРБУДІНВЕСТБАНК” станом на 01 вересня 2023 року становить 606  млн грн.

Нагадаємо, що з набранням чинності Законом України від 01 квітня 2022 року № 2180-IX “Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення стабільності системи гарантування вкладів фізичних осіб” запроваджено стовідсоткове гарантування вкладів фізичних осіб у всіх банках.

АТ “УКРБУДІНВЕСТБАНК” віднесений до категорії неплатоспроможних відповідно до рішення Правління Національного банку від 07 вересня 2023 року № 310-рш/БТ.

Довідково

Відповідно до інформації АТ “УКРБУДІНВЕСТБАНК” станом на 01 січня 2023 року ключовим власником Банку з часткою 74,93% акцій є громадянка України Світлана Дем'яненко.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини