Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Банки надалі нарощують обсяги фондування та прогнозують зниження його вартості – результати Опитування про банківське фондування

Банки надалі нарощують обсяги фондування та прогнозують зниження його вартості – результати Опитування про банківське фондування

Обсяг фондування банків у ІІІ кварталі 2023 року продовжив зростати, водночас у ІV кварталі більшість фінансових установ очікує збереження тенденції та зниження вартості депозитів. Про це свідчать результати щоквартального опитування банків про умови фондування.

На відміну від попередніх періодів передусім збільшувалися зобов’язання перед населенням, аніж бізнесом. Більшість респондентів повідомили про зростання обсягу коштів домогосподарств, водночас обсяги фондування від корпорацій зросли у 59% опитаних порівняно з 95% у ІІ кварталі.

Вперше з початку повномасштабної війни обсяг оптового фондування залишився незмінним завдяки привабливій ціні таких запозичень. 43% банків планують залучати таке фондування надалі. Це один із найвищих показників з початку запровадження опитування у 2021 році.

Визначальним чинником зростання обсягу фондування залишається рівень відсоткових ставок за депозитами. Однак середня вартість фондування знизилася вперше з середини 2021 року. Передусім за рахунок падіння вартості коштів бізнесу та оптових залучень, адже більшість фінустанов відмітили зростання ставок за депозитами для домогосподарств.

У жовтні – грудні більшість банків очікує зниження вартості депозитів корпорацій та населення, водночас ціна оптового фондування залишиться незмінною.

Частка фондування у валюті, за оцінками банків, знижується два квартали поспіль. Такі ж очікування майже половина респондентів має і на IV квартал.

У ІІІ кварталі строковість фондування не змінилася, проте банки прогнозують її зростання в наступні 12 місяців.

Майже всі респонденти зазначили, що загальний обсяг їхнього капіталу за останній рік збільшився. У наступні 12 місяців банки очікують зростання обсягу капіталу, цей тренд триває з початку 2023 року. Вп’яте поспіль респонденти назвали прибутковість визначальним чинником збільшення обсягу капіталу.

Більшість респондентів відзначили зростання вартості капіталу упродовж останніх 12 місяців, однак у майбутньому не очікують зміни вартості.

Довідково

«Опитування про банківське фондування» проводилося із 15 вересня до 6 жовтня 2023 року серед менеджерів банків, відповідальних за управління пасивами. Відповіді надали 26 фінансових установ, їхня частка в загальному обсязі активів банківської системи становить 96%. Результати опитування відображають думку респондентів і не є оцінками чи прогнозами Національного банку України. Опитування стосовно очікувань у I кварталі 2024 року буде опубліковане в січні 2024 року.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини