Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Банки прогнозують незмінність обсягів фондування за їхнього суттєвого здорожчання  –  результати Опитування про банківське фондування

Банки прогнозують незмінність обсягів фондування за їхнього суттєвого здорожчання – результати Опитування про банківське фондування

У ІІ кварталі 2022 року обсяги депозитів, за оцінками банків, збільшилися. Їхня вартість зросла через здорожчання корпоративних та оптових залучень. Надалі знижувалася частка зобов’язань в іноземній валюті та скоротилася загальна строковість депозитів. Обсяг капіталу за останні 12 місяців збільшився, водночас понад 60% банків очікують зменшення обсягу капіталу в наступні 12 місяців.

Обсяги фондування, попри війну, зросли, строковість скоротилася

Банки загалом позитивно оцінили динаміку фондування у квітні – червні 2022 року: про зростання обсягів коштів корпорацій повідомили 72% респондентів, що більш як удвічі перевищує показник попереднього кварталу. Обсяги коштів домогосподарств збільшилися переважно у великих банків. Натомість скоротилися обсяги оптового фондування, до якого належить рефінансування НБУ.

У ІІІ кварталі фінустанови не прогнозують суттєвих змін обсягів залучень. Вони очікують помірне зростання депозитів населення та корпорацій, водночас розраховують на подальше зниження обсягів оптового фондування.

Середня вартість зобов’язань у ІI кварталі зросла. У найближчі три місяці банки прогнозують суттєве зростання вартості залучень від корпорацій і домогосподарств, ціна оптового фондування зростатиме помірніше.

Триває тренд дедоларизації залучень. Строковість залучених коштів скоротилася у 81% опитаних. У ІІІ кварталі банки очікують продовження цих тенденцій.

Фінустанови прогнозують зменшення обсягу та суттєве здорожчання капіталу

За останній рік капітал зріс у більшості банків. 63% фінустанов прогнозують зменшення обсягу капіталу в найближчі 12 місяців, переважно внаслідок очікуваних збитків та негативних змін в економіці. У І кварталі таких було 81%, тож очікування банків відносно зміни капіталу стали дещо оптимістичнішими.

Банки зазначили, що вартість капіталу в середньому дещо збільшилася, і очікують здорожчання капіталу надалі.

Довідково

«Опитування про банківське фондування» проводилося з 28 червня до 12 липня 2022 року серед 27 менеджерів банків, відповідальних за управління пасивами. Частка опитаних фінустанов становить 94% у загальному обсязі активів банківської системи.  Звіт охоплює узагальнені оцінки та очікування респондентів про обсяги, вартість, строковість різних видів фондування та капіталу банку, а також чинників, що впливають на ці показники. Результати опитування відображають думку респондентів і не є оцінками чи прогнозами Національного банку України. Наступне опитування про банківське фондування стосовно очікувань на ІV квартал буде опубліковане в жовтні 2022 року.

Національний банк України високо цінує участь банків у опитуванні в умовах воєнного стану.

 

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини