Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Банки забезпечили стабільну роботу в умовах повномасштабної війни і готуються до активної участі у відновленні країни – Огляд банківського сектору

Банки забезпечили стабільну роботу в умовах повномасштабної війни і готуються до активної участі у відновленні країни – Огляд банківського сектору

Упродовж І кварталу обстріли енергетичної інфраструктури тривали, однак банки забезпечили стабільну роботу відділень та відновлювали роботу в деокупованих регіонах. Про це йдеться в Огляді банківського сектору за І квартал 2023 року.

Ліквідність сектору залишається високою. Обсяги зобов’язань платоспроможних банків за I квартал зросли на 2,1% за рахунок активного нарощення коштів бізнесу та населення, водночас частка рефінансування НБУ знизилася вдвічі – до 0,9%.

Строкова структура ресурсної бази банків поліпшується. Зростання строкових коштів населення у гривні прискорилося до 9,6% за квартал. Середньозважені ставки за залученнями коштів у бізнесу зросли до 13,2%, у населення – до 10,6% річних.

Попит на кредити залишається пригніченим. Корпоративний кредитний портфель за I квартал знизився на 4,8% у національній та на 5,5% – у іноземній валюті. Проте падіння обсягу чистого роздрібного кредитного портфеля уповільнилося до 1,9%.

Кредитний ризик залишається ключовим для банків, проте визнання ними кредитних втрат унаслідок війни уповільнилося. За І квартал питома вага непрацюючих кредитів підвищилася на 0,7 відсоткового пункта – до 38,8%. Чисті відрахування в резерви під кредити за квартал становили лише 1,8 млрд грн (-90,2% р/р).

«Банки впевнено пережили рік повномасштабної війни і досить швидко відновлюють роботу на деокупованих територіях, – зазначила перший заступник Голови НБУ Катерина Рожкова. – Наступний етап – повоєнне відновлення, в якому банківський сектор братиме активну участь шляхом кредитування населення та бізнесу. Поліпшення структури ресурсної бази і визнання кредитних втрат – важливі елементи цієї підготовки».

Довідково

Дані щодо кредитів та депозитів, що публікуються в "Огляді банківського сектору", відрізняються від відповідних даних, опублікованих у підрозділі "Грошово-кредитна статистика" на сторінці офіційного Інтернет-представництва Національного банку, оскільки:

  • містять дані про банки, що були платоспроможними на звітну дату, якщо не зазначено інше;
  • охоплюють дані банків з урахуванням їхніх філій за межами України;
  • містять дані про кошти, розміщені в інших банках-резидентах та нерезидентах;
  • є скоригованими на резерви за активними операціями, якщо не зазначено інше;
  • містять дані іменних ощадних (депозитних) сертифікатів, якщо не зазначено інше;
  • містять інформацію про клієнтів-нерезидентів.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини