Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Банківська система успішно перейшла на нову структуру капіталу

Банківська система успішно перейшла на нову структуру капіталу

Банківська система України після переходу на нову структуру капіталу продовжує зберігати практично двократний запас капіталу всіх рівнів, а отримані показники капіталу банків відповідають тестовим розрахункам Національного банку.

Так, за даними звітності про виконання банками нормативів на 1 вересня:

  • усереднений норматив достатності регулятивного капіталу банків становить 16,2% за допустимого рівня з урахуванням перехідних норм не менше 8,5%;
  • середні нормативи достатності капіталу першого рівня та основного капіталу першого рівня – 15,7% за нормативного рівня не менше 7,5% та 5,625% відповідно.

Загалом усі банки виконують мінімальні вимоги достатності основного капіталу 1-го рівня, капіталу 1-го рівня та регулятивного капіталу. Водночас унесення змін до структури капіталу разом із наданим банкам перехідним періодом суттєво підвищили здатність банків надалі нарощувати кредитування.

«Прибутковість банків і надалі підтримує їхній капітал, що дає змогу безболісно запровадити вимоги до достатності капіталу відповідно до норм ЄС. Це зі свого боку є визначальним фактором для забезпечення виконання банківською системою своєї головної функції – кредитної підтримки економіки та відновлення країни, – зазначила перший заступник Голови НБУ Катерина Рожкова. – Для оцінки достатності капіталу банків для покриття неочікуваних збитків у кризових умовах у наступному році Національний банк планує провести нову оцінку стійкості банківської системи. До отримання результатів цієї оцінки збереження капіталу банків в системі для забезпечення її стабільності та спроможності нарощувати кредитування залишатиметься пріоритетом».

Нагадаємо, з 5 серпня 2024 року введено в дію оновлені вимоги Закону України «Про банки і банківську діяльність», згідно з якими банки перейшли на трирівневу структуру капіталу та нові нормативи його достатності. Відповідно до цих змін:

  • капітал поділяється на три складові замість двох: основний капітал першого рівня, додатковий капітал першого рівня та капітал другого рівня;
  • найякісніша складова капіталу – основний капітал першого рівня, який є найближчим відповідником основного капіталу за попередньою структурою, поповнилася з огляду на можливість ураховувати в цій новій складовій капіталу прибутки минулих років та поточного року (за винятком тих, які банк планує розподілити через дивіденди, коли це буде можливо). Досі прибутки банків переважно враховувалися до додаткового капіталу за попередньою структурою. Отже, порівняно із сумою основного капіталу 178 млрд грн на 1 серпня 2024 року, розмір основного капіталу першого рівня становив уже 238 млрд грн на 1 вересня 2024 року;
  • регулятивний капітал банків очікувано знизився до майже 245 млрд грн. Основні фактори зниження – додаткові вирахування з капіталу активів (відстрочені податкові активи, переоцінки, інвестиції тощо) та запланованих дивідендів до виплати.
Довідково

Відповідно до вимог постанови Правління Національного банку України від 28 серпня 2001 року № 368 (зі змінами) банки мають дотримуватися пруденційних нормативів щоденно, але публікація даних банками та Національним банком здійснюється щомісячно за даними на 1 число кожного місяця.  

Для забезпечення збалансованості в упровадженні європейських вимог та збереження потенціалу банківської системи надалі нарощувати кредитну підтримку економіки Національний банк запровадив низку перехідних положень, які передбачають:

  • застосування поетапного графіка досягнення мінімального значення нормативу достатності регулятивного капіталу, а саме:
    • з 05 серпня 2024 року до 31 грудня 2024 року – у розмірі не менше ніж 8,5%;
    • з 01 січня 2025 року до 30 червня 2025 року – не менше ніж 9,25%;
    • з 01 липня 2025 року – не менше ніж 10%;
  • надання банкам права включати до основного капіталу 1 рівня:
    • суму прибутку за перше півріччя та дев’ять місяців 2024 року без попереднього погодження Національним банком та проведення аудитором огляду проміжної фінансової звітності. Водночас сума прибутку має бути зменшеною на величину дивідендів, визначених до сплати з такого прибутку, а строк включення такого прибутку до капіталу обмежується датою проведення річних загальних зборів за підсумками 2024 року;
    • кошти, отримані банком як оплата простих акцій або спрямовані на підвищення їх номінальної вартості. Такі кошти банки мають право включати до капіталу протягом 2024 року, що сприятиме завершенню вже розпочатих банками заходів з їх докапіталізації;
  • надання банкам права включати до розрахунку додаткового капіталу 1 рівня, капіталу 2 рівня інструменти з умовами списання / конверсії, субординованих боргів на період проведення Національним банком погоджувальних процедур згідно з поданими банками документами.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини