Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Банкноти гривні старого зразка найчастіше потрапляють у фокус уваги зловмисників

Банкноти гривні старого зразка найчастіше потрапляють у фокус уваги зловмисників

Рівень підроблення банкнот національної валюти за результатами 2020 року залишається стабільно низьким.

Як свідчить моніторинг стану вилучення з обігу банкнот національної валюти в Україні, за підсумками минулого року на 1 млн шт. справжніх банкнот гривні припадало близько 5,5 шт. підроблених банкнот (за підсумками 2019 року – близько 3 шт.).

Для порівняння: згідно  з інформацією Європейського центрального банку цей показник у країнах Європейського Союзу у 2020 році втричі вищий і становив приблизно 17 шт. банкнот євро.

Про підроблення національної валюти

Відносне збільшення рівня підроблення банкнот гривні у 2020 році сталося через зростання активності зловмисників на тлі збільшення кількості готівки  в обігу, що відбулося у зв’язку з поширенням коронавірусу.

Найчастіше у 2020 році підробляли банкноти старого зразка – номіналом 500 гривень зразка 2006 року та 200 гривень зразка 2007 року. Їхня кількість становила близько 60% та 29% відповідно від загальної кількості вилучених з обігу підроблених банкнот.

Це пов’язано з тим, що банкноти національної валюти нового покоління (номіналами 20, 50, 100, 200, 500 та 1 000 гривень, які Національний банк увів у обіг у 2015 – 2020 роках) мають посилену систему захисту. Зокрема, для захисту банкнот високих номіналів, які зловмисники найчастіше намагаються підробити, застосовано інноваційні оптично-змінні елементи захисту, які громадянам легко перевірити, а  зловмисникам – надзвичайно складно відтворити.

За результатами 2020 року підробки банкнот гривні нового зразка складають лише 4% від загальної кількості підробок, вилучених у банківській системі України, а їхня якість досить низька. Відповідно кількість підроблених банкнот гривні нового зразка на 1 млн шт. справжніх банкнот в обігу у 2020 році становила лише 0,2 шт.

Також за підсумками минулого року спостерігалося зменшення кількості підроблених банкнот за номіналами:

  • 100 грн – на 40%;
  • 50 грн – на 32%;
  • 20 грн – на 4,5%;
  • 5 та 10 грн – на 36%.

Здебільшого вилучені з обігу підроблені банкноти національної валюти друкувалися з використанням принтерів і були розраховані на неуважність громадян та касових працівників закладів торгівлі. Уважне ставлення до грошей та знання елементів захисту банкнот гривні гарантують мінімізацію ризиків із отримання підробок.

Виявлені підроблені банкноти найчастіше збувалися через каси закладів торгівлі, швидкого харчування, автозаправних станцій тощо. Національний банк установив єдині критерії сортування готівки банками на автоматизованих системах оброблення грошових знаків. Завдяки цьому забезпечується гарантоване вилучення з обігу підроблених банкнот під час оброблення інкасованої готівки.

З метою протидії розповсюдженню підроблених грошових знаків Національний банк упродовж минулого року активно взаємодіяв з Національною поліцією України, Державним науково-дослідним експертно-криміналістичним центром МВС України та Службою безпеки України. Зокрема, завдяки такій плідній співпраці Служба безпеки України в грудні 2020 року викрила організовану злочинну групу, яка здійснювала розповсюдження якісних підроблених банкнот гривні та іноземної валюти. Це допомогло запобігти завданню збитків державі на майже 20 млн грн.

Про підроблення іноземної валюти

Серед вилучених з обігу у 2020 році підроблених банкнот іноземної валюти переважали:

  • долари США (86% від загальної кількості всіх вилучених підроблених банкнот іноземної валюти);
  • євро (12%);
  • російські рублі та англійські фунти стерлінгів (2%).

Найчастіше зловмисники підробляли іноземні банкноти таких номіналів:

  • 100 доларів США (95% від загальної кількості вилучених підроблених доларів США);
  • 50 та 500 євро (30% та 29% від загальної кількості вилучених підроблених євро);
  • 5 000 та 1 000 російських рублів (74% та 26% від загальної кількості вилучених підроблених російських рублів).

Нагадаємо, що в разі сумнівів щодо справжності та платіжності банкнот гривні й іноземної валюти громадяни можуть звертатися до банків, які передають ці банкноти для проведення досліджень Національному банку України.

За результатами таких досліджень, що здійснюються безкоштовно, клієнтам відшкодовують відповідну суму грошових знаків національної валюти, визнаних справжніми та платіжними. Банкноти іноземної валюти, визнані справжніми, повертаються власнику.

Підроблені банкноти вилучаються без відшкодування їхньої вартості. Про їхнє вилучення Національний банк повідомляє Національну поліцію України, усі підроблені банкноти в установленому порядку передаються уповноваженим працівникам поліції для проведення розслідувань.

Довідково

Наявні на банкнотах гривні елементи захисту дозволяють гарантовано виявляти підроблені грошові знаки під час їхнього уважного візуального та тактильного контролю без застосування спеціального обладнання.

Так, справжність банкноти перевіряється в такий спосіб:

  • на дотик перевіряється банкнотний папір і рельєфність окремих зображень із лицьового боку банкноти, що забезпечується спеціальним видом друку;
  • проти світла візуально перевіряються:
    • наявність водяних знаків (багатотоновий водяний знак – зображення портрета, що повторює портрет, надрукований на лицьовому боці банкноти, та світлий елемент водяного знака – зображення цифрового позначення номіналу або графічного знака національної грошової одиниці України – гривні);
    • наявність наскрізного елемента (суміщене зображення) – фрагментарне зображення цифрового позначення номіналу, виконаного з лицьового та зворотного боків, набуває цілісного вигляду без розривів та зсувів під час розглядання банкноти проти світла;
    • наявність повністю зануреної в товщу паперу захисної стрічки, на якій за допомогою збільшувального скла під час розглядання банкноти проти світла можна побачити в прямому та перевернутому вигляді зображення цифрового позначення номіналу, напису “ГРН” та зображення малого Державного Герба України (тризуба);
  • змінюючи кут нахилу банкноти візуально перевіряються:
    • зображення, виконані оптично-змінними фарбами, які змінюють колір під час розглядання банкноти під різними кутами зору (на банкнотах середніх та високих номіналів зразка 2003–2007 років і нових банкнотах номіналами 20, 50 гривень зразка 2018 та 2019 років відповідно), і мають кінетичний ефект (елемент SPARK міститься на банкнотах номіналами 100, 200, 500 та 1000 гривень зразка 2014–2019 років);
    • “віконна” (частково введена в товщу паперу) полімерна захисна стрічка відповідного кольору (наприклад, на банкнотах номіналом 200 гривень зразка 2019 року – синього кольору, номіналом 500 гривень зразка 2015 року – темно-сірого), що містить зображення цифрового позначення номіналу банкноти та графічного знака гривні (у банкнот номіналом 100 – 500 грн), зображення малого Державного Герба України (в банкноти 1000 грн – пурпурного кольору) і має яскраво виражений кінетичний ефект (під час зміни кута нахилу банкноти змінюється напрямок руху фонового зображення стрічки);
    • латентне зображення цифрового позначення номіналу, видиме під час розглядання банкноти на рівні очей проти світла під гострим кутом (темне на світлому фоні під час розглядання банкноти з довгої сторони, світле та темному фоні – з короткої сторони).

Детальну інформацію щодо описів усіх банкнот національної валюти, що перебувають у обігу, та їхніх елементів захисту розміщено на офіційному сайті Національного банку.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини