Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Бізнес очікує уповільнення ділової активності, прогнозує поліпшення інфляційної та погіршення курсової динаміки  – результати опитування керівників компаній у ІІ кварталі 2024 року

Бізнес очікує уповільнення ділової активності, прогнозує поліпшення інфляційної та погіршення курсової динаміки  – результати опитування керівників компаній у ІІ кварталі 2024 року

Бізнес стримано оцінив свою ділову активність у наступні 12 місяців. Натомість тривало поліпшення інфляційних очікувань та прогнозів щодо залучення інвестицій.

Індекс ділових очікувань підприємств (ІДО) становив 99.5 % порівняно зі 103.0% у І кварталі 2024 року (далі – І квартал). 

Учасники опитування мали слабкі очікування щодо кількості працівників і майбутнього фінансово-економічного стану своїх підприємств.  Водночас респонденти продовжують очікувати збільшення майбутніх обсягів реалізації власної продукції, а також інвестиційних видатків на машини, обладнання та інвентар, хоча й нижчими темпами.

Воєнні дії та їх наслідки залишаються домінуючим чинником , що впливає на спроможність підприємств нарощувати обсяги виробництва. Суттєво посилився вплив таких чинників, як високі ціни на енергоносії, сировину та матеріали, значні курсові коливання, брак кваліфікованих працівників.

Очікування бізнесу щодо макроекономічної ситуації в Україні

Бізнес стримано оцінив обсяги виробництва товарів і послуг у наступні 12 місяців: баланс відповідей – «мінус» 0.3% (у І кварталі 2024 року – 8.5%).

Зменшення спрогнозували підприємства більшості видів економічної діяльності (далі – ВЕД), крім сільського господарства, переробної промисловості, енерго- та водопостачання; респонденти з восьми областей; малі підприємства; експортери та ті, що працюють виключно на внутрішньому ринку.

Поліпшення інфляційних очікувань тривало сьомий квартал поспіль: у ІІ кварталі 2024 року очікувана в найближчі 12 місяців річна інфляція становила 9.0% порівняно з 11.0% у попередньому кварталі. Частка опитаних, які очікували інфляцію не вище 10.0%, зросла за квартал з 48.4% до 62.8%.

Воєнні дії залишаються найвагомішим проінфляційним чинником для 84.5% респондентів. Суттєво посилився вплив курсового чинника – на 8.9 п. п. до 68.3%.

Очікування щодо девальвації національної валюти посилились: середнє значення обмінного курсу, на яке респонденти очікують через 12 місяців, становить 41.61 грн/дол. США (в попередньому кварталі – 40.44 грн/дол. США). Частка респондентів, які прогнозують, що обмінний курс гривні в наступні 12 місяців коливатиметься в діапазоні 42.1 – 44.0 грн/дол. США, зросла за квартал з 24.2% до 35.3%.

Поточний стан та очікування підприємств щодо власного розвитку

Поточний фінансово-економічний стан підприємств погіршився: баланс відповідей становив "мінус" 4.3% порівняно з "мінус" 1.4% у І кварталі.

Очікування респондентів щодо фінансово-економічного стану власних підприємств у наступні 12 місяців послабилися: баланс відповідей – "мінус"0.2% (у І кварталі – 3.7%). Погіршення очікують підприємства транспорту та зв’язку, інших видів діяльності, торгівлі та добувної промисловості. Водночас респонденти будівництва, сільського господарства та переробної промисловості надали оптимістичні прогнози.

Учасники опитування зберегли оптимістичні очікування щодо обсягів реалізації продукції, в тому числі на зовнішньому ринку: баланси відповідей – 8.7% і 11.0% відповідно (у І кварталі  –  10.6% та 6.8% відповідно). Зростання загальних обсягів реалізації продукції очікують респонденти більшості ВЕД, найсуттєвіше –  будівництва, сільського господарства та переробної промисловості (баланси відповідей 20.0%, 18.7% та 14.8% відповідно). Зростання обсягів реалізації продукції на зовнішньому ринку також очікують респонденти більшості видів економічної діяльності, за винятком підприємств торгівлі та будівництва.

Респонденти зберегли позитивні оцінки щодо зміни рівня інвестиційних видатків на машини, обладнання та інвентар: баланс відповідей 5.4 % (у I кварталі – 8.3%). Водночас послабились оцінки щодо інвестиційних видатків на будівельні роботи: баланс відповідей "мінус" 5.5% (у I кварталі – "мінус" 1.5%).

Підприємства, що залучають іноземні інвестиції, очікують збільшення їх обсягів вищими темпами в наступні 12 місяців: баланс відповідей – 19.4% (у I кварталі – 16.1%). Найвищі очікування мали підприємства будівництва, енерго- та водопостачання, а також добувної промисловості.

Частка респондентів, які в наступні 12 місяців планують залучати іноземні інвестиції, становила 21.9% порівняно з 22.8% у попередньому опитуванні.

Учасники опитування посилили очікування щодо зменшення кількості працівників на своїх підприємствах у наступні 12 місяців: баланс відповідей – "мінус" 10.7% (у I кварталі – "мінус" 6.3%). Негативні прогнози надали респонденти усіх видів економічної діяльності. Третій квартал поспіль

найпесимістичнішими у своїх оцінках були респонденти добувної промисловості.

Респонденти очікували нижчі темпи зростання майбутніх витрат на оплату праці одного

найманого працівника: баланс відповідей – 54.8% порівняно з 62.6% у І кварталі.

На тлі збільшення потреби в позикових коштах найближчим часом частка респондентів, які планують брати банківські кредити, зросла до 36.4% (у І кварталі – 34.9%).

Підприємства, що планують залучати кредити, традиційно надають перевагу кредитам у національній валюті – 81.6% (у І кварталі – 81.1%).

Найсуттєвішою перешкодою для залучення нових кредитів залишаються зависокі ставки – 46.2% відповідей. Дещо знизився вплив чинника "наявність інших джерел фінансування" – на 1.0 п. п. до 41.1%, водночас суттєво посилився вплив чинника "занадто складна процедура оформлення документів" – на 4.1 п. п. до 23.6%.

Частка компаній, що планують залучати кошти за кордоном, не змінилася і становила 7.7%.

Довідково

Квартальне опитування проводилося з 30 квітня  до 27 травня 2024 року. В опитуванні взяли участь 660 підприємств із 21 регіону країни (без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, а також Донецької, Луганської та Херсонської областей). Серед опитаних підприємств 21.4% – компанії оптової й роздрібної торгівлі, 18.6% – переробної промисловості, 14.2% – сільського господарства, 13.0% – транспорту та зв’язку, 6.7% – добувної промисловості, 4.8% – енерго- та водопостачання, 3.0% – будівництва, 18.2% – інші; 30.2% респондентів – великі підприємства, 37.4 % – середні, 32.4% – малі. 

Результати опитувань відображають лише думку респондентів – керівників підприємств, а не оцінки Національного банку України.

Індекс ділових очікувань – агрегований показник щодо очікуваного розвитку підприємств у наступні 12 місяців. Розраховується за результатами опитувань підприємств як середньоарифметичне значення балансів відповідей щодо фінансово-економічного стану підприємств, загальних обсягів реалізації продукції власного виробництва, інвестиційних видатків на проведення будівельних робіт, інвестиційних видатків на машини, обладнання та інвентар, кількості працівників. Значення індексу більше 100 означає перевагу в суспільстві позитивних економічних настроїв, нижче 100 – негативних економічних настроїв.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини