Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Департамент фінансового моніторингу очолила Анна Липська

Департамент фінансового моніторингу очолила Анна Липська

Новим директором Департаменту фінансового моніторингу Національного банку України за результатами пошуку та співбесід кандидатів із Правлінням Національного банку з 03 квітня 2023 року призначено Анну Липську.

До сфери її відповідальності належатиме, зокрема:

  • здійснення нагляду за діяльністю банків та небанківських фінансових установ у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення та управління комплаєнс-ризиком фінансового моніторингу (далі – фінансовий моніторинг);
  • здійснення нагляду та проведення перевірок щодо дотриманням валютного законодавства;
  • забезпечення взаємодії та інформаційний обмін з державними органами та міжнародними організаціями у сфері фінансового моніторингу;
  • регулювання діяльності банків та небанківських фінансових установ у сфері фінансового моніторингу;
  • забезпечення реалізації та моніторинг ефективності персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій);
  • участь в організації процесу приведення законодавства України у відповідність до положень Міжнародних стандартів та міжнародних договорів з урахуванням передового досвіду у сфері фінансового моніторингу.

Департамент фінансового моніторингу входить до вертикалі підпорядкування "Пруденційний нагляд", куратором якої є заступник Голови Національного банку Дмитро Олійник. 

"Національний банк займає непохитну позицію щодо неухильного дотримання законодавства у сфері фінансового моніторингу всіма учасниками ринку. Анна Липська – професіонал з великою практикою та експертизою у правових питаннях та питаннях фінансового моніторингу. Упевнений, її фахові знання та значний юридичний досвід посилять фінансовий моніторинг у фінансовому секторі, підвищать його ефективність", – прокоментував заступник Голови Національного банку.

Довідково

Анна Липська працює у сфері права майже 20 років.

До призначення в Національний банк вона працювала в Офісі підтримки реформ Міністерства фінансів України (старшим проєктним менеджером – експертом  з правових питань, координатором Реформи банків державного сектору та покращення процесу міжнародної співпраці у фінансовій сфері), а також була локальним експертом з правових питань Міжнародної фінансової корпорації (одна з п’яти інституцій Групи Світового Банку). 

У 2013 – 2019 роках вона працювала у PwC Україна (належить до "Великої четвірки аудиторських компаній" – чотирьох найбільших у світі компаній, що надають аудиторські й консалтингові послуги), де пройшла кар’єрний шлях від консультанта до Керівника практики банківського та фінансового права. Зокрема, у ході своєї роботи консультувала значну кількість українських та міжнародних банків та інших фінансових установ із питань фінансового моніторингу. Крім того, у 2015 – 2019 роках відповідала за проведення фінансового моніторингу в адвокатському об’єднанні PwC Legal. Співпрацювала з Комітетом експертів Ради Європи з питань оцінки заходів протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму (MONEYVAL) під час підготовки Звіту взаємної оцінки України у 2017 – 2018 роках. 

Також має вагомий досвід роботи на фондовому ринку, працювала зокрема у таких компаніях як ТОВ "Український Фондовий Центр", Фоїл Сек’юрітіз груп; ІФД Капітал. 

Анна Липська з відзнакою закінчила Київський національний університет імені Тараса Шевченка (спеціаліст права) та Український інститут розвитку фондового ринку (магістр з фінансового ринку). 

У 2018 – 2019 роках навчалася у Лондонському університеті королеви Мері за стипендією Chevening, присудженою Британським офісом закордонних справ та Співдружності, отримала ступінь магістра права.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини