Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
До чотирьох кредитних спілок застосовано заходи впливу

До чотирьох кредитних спілок застосовано заходи впливу

Національний банк України застосував заходи впливу до чотирьох кредитних спілок. 

До КС "ПРИДУНАВ’Я" (ЄДРПОУ 22497202) застосовано захід впливу у вигляді зобов’язання вжити заходів для усунення порушення та причин, що сприяли його вчиненню, у строк до 25 листопада 2022 року.

Кредитна спілка не надала інформацію на вимогу Національного банку, порушивши вимоги законодавства про фінансові послуги, що перешкоджає Національному банку здійснювати належний нагляд за діяльністю КС "ПРИДУНАВ’Я".  

До КС "АЛІМПІА" (ЄДРПОУ 41671642), КС "ЕЛЛІАДА" (ЄДРПОУ 41671550) та КС "МОЯ РОДИНА" (ЄДРПОУ 34259312) застосовано захід впливу у вигляді тимчасового зупинення ліцензій на провадження діяльності з надання фінансових послуг. 

Ці кредитні спілки не надали Національному банку дані звітності, порушивши вимоги законодавства про фінансові послуги, зокрема пункту 4 Розділу ІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей діяльності фінансового сектору у зв'язку із введенням воєнного стану в Україні" від 27 липня 2022 року № 2463-IX*

Кредитні спілки "АЛІМПІА" та "ЕЛЛІАДА" зобов'язані усунути порушення у строк до 5 грудня 2022 року, а КС "МОЯ РОДИНА" - до 31 грудня 2022 року.

Такі рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив 18 листопада 2022 року. Рішення набирають чинності з 21 листопада.

Тимчасове зупинення ліцензій означає, що кредитні спілки втрачають право здійснювати діяльність із надання фінансових послуг, а саме:

  • укладати договори (продовжувати строк діючих договорів) про надання фінансових послуг із клієнтами щодо виду фінансових послуг, на провадження яких була видана ліцензія та дію якої тимчасово зупинено;
  • укладати договори (уносити зміни до діючих договорів) про надання фінансових послуг, що мають як наслідок збільшення зобов'язань учасника ринку небанківських фінансових послуг перед клієнтами щодо виду фінансових послуг, на провадження яких була видана ліцензія.

Тимчасове зупинення ліцензій не звільняє кредитну спілку від виконання своїх зобов’язань за договорами, укладеними до дати набрання чинності рішенням про тимчасове зупинення ліцензій. 

Довідково

* Відповідно до "Прикінцевих та перехідних положень" Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей діяльності фінансового сектору у зв'язку із введенням воєнного стану в Україні" від 27 липня 2022 року № 2463-IX (далі – Закон) піднаглядні Національному банку особи, які станом на день набрання чинності цим Законом не здійснювали подання до Національного банку звітності, зобов'язані подати до Національного банку таку звітність відповідно до вимог, установлених Національним банком, протягом 60 календарних днів із дня набрання чинності цим Законом за весь період неподання звітності.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини