Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
До одного страховика, двох фінансових компаній та однієї кредитної спілки застосовано заходи впливу

До одного страховика, двох фінансових компаній та однієї кредитної спілки застосовано заходи впливу

Національний банк України застосував заходи впливу до одного страховика, двох фінансових компаній та однієї кредитної спілки. 

Щодо заходів впливу до страховика

АТ "СК "МЕГА-ГАРАНТ" (ЄДРПОУ 30035289) тимчасово зупинено ліцензії на здійснення страхової діяльності у зв’язку з порушенням обов’язкових фінансових нормативів. 

Істотна частка активів страхової компанії "МЕГА-ГАРАНТ" була розміщена в АТ "МЕГАБАНК". Нагадаємо, АТ "МЕГАБАНК" віднесено до категорії неплатоспроможних (рішення Правління Національного банку України від 3 червня 2022 року). Внаслідок цього АТ "СК "МЕГА-ГАРАНТ" втратила великий обсяг прийнятних активів, якими забезпечується платоспроможність страховика. Це призвело до того, що станом на 7 червня 2022 року страховик не дотримується нормативу платоспроможності та достатності капіталу, а також нормативу ризиковості операцій.

Страховику надано строк для усунення порушень, що стали підставою для застосування заходу впливу у вигляді тимчасового зупинення ліцензії, до 30 вересня 2022 року.

Щодо заходів впливу до фінансових компаній

Заходи впливу застосовано до ТОВ "ФК "ФІН2ГОУ" (ЄДРПОУ 43497928) та ТОВ "ГОЛД СПЛІТ" ( ЄДРПОУ 40065194).

ТОВ "ФК "ФІН2ГОУ" тимчасово зупинено ліцензію на провадження діяльності з надання гарантій. За результатами звітності за IV квартал 2021 року встановлено, що на ринку гарантій фінустанова не дотримується обов’язкових фінансових нормативів та вимог, що обмежують ризики за операціями з фінансовими активами. 
Фінансовій компанії надано строк для усунення порушень, що стали підставою для застосування заходу впливу у вигляді тимчасового зупинення ліцензії, до 26 жовтня 2022 року.

ТОВ "ГОЛД СПЛІТ" (ЄДРПОУ 40065194) зобов’язане вжити заходів для усунення порушення та причин, що сприяли вчиненню порушення, у строк не пізніше трьох місяців із дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні. За результатами звітності за IV квартал 2021 року встановлено, що на ринку гарантій фінустанова не дотримується обов’язкового фінансового нормативу та вимог, що обмежують ризики за операціями з фінансовими активами.

Щодо заходів впливу до кредитної спілки  

До КРЕДИТНОЇ СПІЛКИ "РОСТОВЩИК" (ЄДРПОУ 39974280) застосовано захід впливу у вигляді відкликання (анулювання) ліцензій на провадження діяльності з надання фінансових послуг. 

Нагадаємо, до цієї кредитної спілки вже був застосований захід впливу у вигляді тимчасового зупинення ліцензій на провадження діяльності з надання фінансових послуг. КРЕДИТНА СПІЛКА "РОСТОВЩИК" порушення не усунула.

Такі рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив на засіданні 29 липня 2022 року. 

Рішення про застосування заходів впливу набирають чинності з 1 серпня 2022 року.

Довідково

АТ "СК "МЕГА-ГАРАНТ" входить до банківської групи АБ "МЕГАБАНК", здійснює діяльність у сегменті non-life, в тому числі з ОСЦПВ. У І кварталі 2022 року страховик зібрав 116,4 млн грн страхових платежів (із них понад 80% припадає на ОСЦПВ) та виплатив 4,5 млн грн страхових виплат. 

Компанія посідає 28 місце серед найбільших компаній, які здійснюють діяльність на ринку ОСЦПВ, та має 1,24% частки ринку за страховими преміями із зазначеного виду страхування.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини