Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Досягнуто угоди на рівні персоналу щодо першого перегляду програми розширеного фінансування з МВФ

Досягнуто угоди на рівні персоналу щодо першого перегляду програми розширеного фінансування з МВФ

Місія Міжнародного валютного фонду щодо першого перегляду програми "Механізм розширеного фінансування" (The Extended Fund Facility, EFF) з Україною, що працювала у Відні з 23 до 30 травня 2023 року, завершила роботу. 

За результатами роботи місії досягнуто угоди на рівні персоналу (Staff-Level Agreement, SLA) щодо виконання Україною умов програми та оновлення переліку заходів економічної та фінансової політики на майбутній період. Ця угода підлягає схваленню Радою виконавчих директорів МВФ, яка розгляне її впродовж найближчих тижнів. 

Ураховуючи, що Україна виконала всі визначені кількісні критерії ефективності на кінець квітня та структурні маяки на кінець травня, передбачені Меморандумом про економічну та фінансову політику, Рада виконавчих директорів МВФ розгляне питання щодо надання Україні другого траншу за програмою в сумі 663,9 млн СПЗ (еквівалент 900 млн дол. США).

Під час роботи місії експерти МВФ переконалися, що Україна здійснює важливі кроки для зміцнення фіскальної, зовнішньої, цінової та фінансової стабільності. Зокрема, в частині підготовки стратегії для пом'якшення валютних обмежень та переходу в перспективі до більш гнучкого обмінного курсу, підготовки до оцінки стану банківського сектору та продовження реформ для зміцнення системи корпоративного управління та боротьби з корупцією, у тому числі шляхом внесення змін до законодавства. 

У межах оновленого переліку заходів економічної та фінансової політики Україна продовжить упроваджувати структурні реформи. Вони стосуватимуться державного управління, боротьби з корупцією та відмиванням грошей, управління державними фінансами та інвестиціями, продовження впровадження ризик-орієнтованого нагляду у фінансовому секторі. Це закладе основу для сталого зростання та створить сприятливе середовище для заходів з відновлення та відбудови країни, а також залучення інвестицій до приватного сектору. Такі реформи також сприятимуть вступу до ЄС.

Незважаючи на оновлення переліку заходів економічної та фінансової політики за результатами першого перегляду EFF, загальні цілі програми розширеного фінансування залишаються незмінними. Їхня мета полягає у зміцненні спроможності  України на її шляху до Перемоги, зокрема через підтримку економічної та фінансової стабільності в умовах надзвичайно високого рівня невизначеності, відновленні боргової стійкості та сприянні відновленню України на шляху до вступу в ЄС. 

Під час роботи над першим переглядом програми експерти МВФ високо оцінили надзвичайну стійкість української економіки. Так, незважаючи на повномасштабну війну та нищівні атаки на енергетичну інфраструктуру з боку рф, у I кварталі 2023 року економічна активність пожвавлювалася, оскільки енергетична система швидко відновилася після атак на критичну інфраструктуру, ситуація на валютному ринку стабілізувалася, а інфляція повернулася до стійкого зниження. 

З огляду на це експерти МВФ очікують потужнішого відновлення української економіки. Вони підвищили свою оцінку щодо зростання реального ВВП у 2023 році до інтервалу від +1% до +3%, водночас під час затвердження програми EFF у березні цей діапазон становив від -3% до +1%.

"Ми успішно склали перший іспит – всі структурні маяки виконано. Ані ракетні обстріли, ані ворожі атаки рф не зупинили нас. І не зупинять. Наша фінансова фортеця незламна, і нам вистачить снаги втримувати її надалі. Дякую колегам за продуктивну співпрацю. Працюємо далі", – підкреслив Голова НБУ Андрій Пишний. 

Довідково

Рада виконавчих директорів Міжнародного валютного фонду 31 березня 2023 року затвердила чотирирічну програму розширеного фінансування для України

Програма реалізовується у два етапи (воєнний та повоєнний) і передбачає доступ до 11,6 млрд СПЗ (еквівалент 15,6 млрд дол. США). 

Транші за програмою надаватимуться за результатами щоквартальних переглядів. Загалом цього року Україна має змогу отримати від МВФ три транші загальною сумою 3,3 млрд СПЗ (4,5 млрд дол. США в еквіваленті), з яких 2 млрд СПЗ (еквівалент 2,7 млрд дол. США) було отримано у квітні.

Ця програма є частиною загального пакета підтримки України міжнародними партнерами на суму 115 млрд дол. США. Отримання відповідних фінансових запевнень від міжнародних партнерів стало результатом спільних зусиль Президента України, Уряду України, НБУ та МВФ протягом останніх місяців.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини