Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Дві українські пам’ятні монети увійшли до 10 найкращих монет світу за підсумками міжнародного конкурсу "Монета року"

Дві українські пам’ятні монети увійшли до 10 найкращих монет світу за підсумками міжнародного конкурсу "Монета року"

Дві українські пам’ятні монети увійшли до 10 найкращих монет світу за підсумками престижного міжнародного монетного конкурсу "Монета року" та здобули перемогу в  номінаціях "Найкраща монета про сучасну подію" та "Найхудожніша монета року".

Так, монета з нейзильберу номіналом 5 гривень "До 30-річчя незалежності України" стала найхудожнішою монетою року. Вона присвячена ухваленню Верховною Радою України 24 серпня 1991 року історичного документу – Акту проголошення незалежності України.

Композиція на монеті зображує Україну: безкрайні мальовничі поля у вигляді стилізованих орнаментів, над якими летять лелеки, та зображення кольорової вишиваної стрічки, що символізує код нації і нагадує ДНК.

Автором ескізу цієї монети став відомий український художник Олег Шупляк. Широку популярність здобула його серія картин "Двовзори". Скульптор монети – Володимир Атаманчук; програмне моделювання здійснив Юрій Лук’янов (працівники Банкнотно-монетного двору НБУ).

Срібна монета номіналом 10 гривень "25 років Конституції України" перемогла у номінації "Найкраща монета про сучасну подію". Вона присвячена 25-річчю прийняття Конституції України, що є головним джерелом національного права і одним з якорів української ідентичності. Адже коріння її сягає до визначної пам’ятки української та європейської правової думки 18 століття – Конституції Пилипа Орлика, що є однією з перших конституцій світу.

Композиція на монеті відтворює складений пазл, контурами якого є мікротекст із цитатами окремих статей Конституції України, а силуетні постаті на монеті уособлюють народ України.

Автором ескізу цієї монети є київський художник Владислав Яровий, програмне моделювання здійснив Юрій Лук’янов (працівник Банкнотно-монетного двору НБУ).

"Українські монети розповідають світу про нашу вільну незалежну державу, право на існування та територіальну цілісність якої нині ми відстоюємо на полі бою. Ми вдячні міжнародним експертам за увагу до України та високу оцінку наших пам’ятних монет, це є дуже цінним для нас. Пишаємося цією перемогою та дякуємо художникам, які допомагають нам створювати монетні витвори мистецтва – з виразним, самобутнім дизайном та унікальною національною тематикою", – прокоментував заступник Голови Національного банку України Олексій Шабан.

Міжнародний конкурс "Монета року" щорічно проводить авторитетне нумізматичне видання World Coin News за підтримки The Journal of East Asian Numismatics. Цього року конкурс відбувся в 40-ий раз. Міжнародні експерти визначали переможців серед майже 2 300 монет із 40 країн світу, випущених у 2021 році. На першому етапі було обрано 100 найкращих монет (по 10 монет у кожній з 10 номінацій), до числа яких потрапили сім українських пам’ятних монет.

Нагадаємо, що в номінації "Найбільш надихаюча монета" цього міжнародного конкурсу перемогу вже здобували дві українські монети: у 2021 році – пам’ятна монета з нейзильберу "Передова"; у 2001 році – срібна пам’ятна монета "Різдво Христове". У 2017 році до фіналу конкурсу потрапила монета з нейзильберу "Євромайдан" – у номінації "Найхудожніша монета року".

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини