Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Експортно-кредитне агентство включено до реєстру, двом небанківським фінансовим установам видано ліцензії

Експортно-кредитне агентство включено до реєстру, двом небанківським фінансовим установам видано ліцензії

Національний банк України включив до Державного реєстру фінансових установ ПРАТ “ЕКСПОРТНО-КРЕДИТНЕ АГЕНТСТВО” (ЄДРПОУ 42644659) (далі – ЕКА) та видав ліцензії двом небанківським фінансовим установам.

Щодо включення ЕКА до реєстру

Нормами Закону України “Про страхування” встановлено, що ЕКА є страховиком-резидентом із спеціальним статусом. Воно здійснює діяльність на підставі ліцензії на здійснення діяльності ЕКА, що включає страхування, перестрахування, надання гарантій.

Нагадаємо, ЕКА створено для стимулювання експорту товарів (робіт, послуг) українського походження, агентство на добровільних та комерційних засадах здійснює страхування, перестрахування, надає гарантії за договорами, які забезпечують розвиток експорту.

Єдиним акціонером ПРАТ “ЕКСПОРТНО-КРЕДИТНЕ АГЕНТСТВО” є держава в особі Кабінету Міністрів України.

Відповідно до Закону України “Про страхування” державне регулювання та нагляд за діяльністю ЕКА здійснює Національний банк України з урахуванням особливостей, установлених Законом України “Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності”.

Щодо видачі ліцензій

Національній банк України видав ліцензії двом небанківським фінансовим установам:

  • ТОВ “ФОНД ЧАСТКОВОГО ГАРАНТУВАННЯ КРЕДИТІВ У СІЛЬСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВІ” (ЄДРПОУ 44892603) – ліцензію на надання гарантій;
  • ТОВ “ФК “АРТЕМ” (ЄДРПОУ 40428605) – ліцензію на торгівлю валютними цінностями.

Такі рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив 06 лютого 2023 року.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини