Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Фінустанови оцінюють стан сектору як задовільний, негативні очікування на наступні пів року знизилися – Опитування про системні ризики

Учасники опитування вважають стан фінансового сектору задовільним, хоча їхня оцінка незначно погіршується два опитування поспіль. На наступні шість місяців переважають песимістичні очікування, однак частка респондентів, які негативно оцінюють стан фінансового сектору, з травня знизилася.

Про це свідчать результати "Опитування про системні ризики фінансового сектору" за листопад 2020 року.

Оцінка загального рівня ризику у фінансовому секторі залишається негативною з травня 2018 року. Два опитування поспіль приблизно третина респондентів вважають рівень ризику високим чи дуже високим.

Стійкість фінансового сектору до значних негативних подій помірно знижується останні два опитування.

Учасники опитування здебільшого песимістично оцінюють перспективи фінсектору на наступні пів року. Проте частка респондентів, які мають негативні очікування, помітно зменшилася: з 71% – у травні 2020 року, до 48% – зараз.

Поточне опитування вкотре засвідчило – корупція, діяльність правоохоронних органів та судової системи залишаються фактором високого або дуже високого ризику для фінансового сектору. Так вважають 91% керівників опитаних фінустанов, а баланс відповідей найгірший за весь період опитувань з травня 2018 року.

Респонденти також вказали на стрімке зростання ризиків стану співпраці з міжнародними фінансовими організаціями та загострення політичної та соціальної ситуації в країні. Економічні ризики, що домінували у травневому опитуванні, відійшли на другий план. Попри високу оцінку загроз для фінансової системи, ризики доступності фондування та банкрутства, на думку респондентів, є найменш вагомими.

Схильність фінустанов до ризику за останні пів року загалом незначно знизилась, про це зазначило 22% топменеджерів.

Наступне "Опитування про системні ризики фінансового сектору" буде опубліковане в травні 2021 року.

Довідково

Опитування проводилося з 11 до 25 листопада 2020 року. Участь у ньому взяли керівники 19 банків, 12 страхових та 2 інвестиційні компанії. До вибірки не потрапили фінансові установи, до яких запроваджено санкції. У підсумкових результатах не бралися до уваги розмір банку/компанії чи їхньої частки на ринку – усі відповіді рівноцінні.

Опитування про системні ризики фінансового сектору вивчає, як найбільші банки та небанківські фінансові установи сприймають поточні та потенційні ризики для фінансового сектору, і проводиться Національним банком України двічі на рік. Його результати відображають, як топменеджери фінустанов оцінюють стан фінансового сектору за минулі 6 місяців та чого очікують у наступні пів року.

Представлені результати ґрунтуються на отриманих відповідях респондентів і можуть не збігатися з оцінкою ризиків фінансової системи Національним банком України.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини