Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Global Money Week 2024: результати проведення в Україні

Global Money Week 2024: результати проведення в Україні

В Україні підбито підсумки міжнародної інформаційної кампанії з підвищення фінансової обізнаності дітей та молоді Global Money Week 2024 (Всесвітній тиждень грошей), яку щороку проводить Організація економічного співробітництва та розвитку (OECD) в усьому світі. Національний банк вдеcяте підтримав цю ініціативу та став офіційним координатором кампанії в Україні.

Освітні заходи з фінансової грамотності для дошкільнят, учнів і студентів тривали з 18 до 24 березня. Ключова тема цьогорічної кампанії – "Захистіть свої гроші, убезпечте своє майбутнє".

До проведення заходів в Україні долучилося майже 3 500 організацій та закладів. Це в п’ять разів більше порівняно з 2023 роком.

Кількість учасників також збільшилася та становила понад 152 000 осіб. 

Загалом у заходах Global Money Week 2024 взяли участь близько 6 000 педагогів, які підтримали кампанію у своїх закладах освіти. Для них НБУ підготував:

  • спеціальний лендінг: https://events.bank.gov.ua/gmw2024
  • навчальні матеріали для проведення уроків;
  • конкурси для дошкільнят, учнів, студентів, а також для педагогів і закладів освіти (їх результати можна переглянути тут); 
  • змагання з фінансової грамотності European Money Quiz 2024;
  • вебінари та віртуальні екскурсії від експертів НБУ та заходи від наших партнерів для дітей та молоді; 
  • конференцію для освітян "FinLit Forum: розвиток фінансової грамотності в шкільній освіті".

Перлиною кампанії стала перша конференція з фінансової грамотності FinLit Forum, яку організували Національний банк, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та Міністерство освіти і науки України за підтримки Проєкту USAID "Інвестиції для стійкості бізнесу". Конференція була присвячена розвитку фінансової грамотності в шкільній освіті в Україні та зібрала близько 2 000 представників державних органів, банків, платіжних систем, експертів та освітян. Переглянути запис конференції можна на офіційному YouTube каналі НБУ.

Загалом інформаційні та освітні публікації на каналах комунікацій Національного банку, а також інтернет-ресурсах партнерів та учасників кампанії було переглянуто понад 1,1 млн разів, що свідчить про високий інтерес до фінансової освіти в Україні.

Важливо, що цього року українська команда вдруге змагалася за титул чемпіонів Європи в загальноєвропейському змаганні з фінансової грамотності European Money Quiz, фінал якого відбувся 19 квітня у Брюсселі. Україну на змаганнях представляла команда у складі Володимира Василенка та Андрія Цабаля під керівництвом вчителя Марії Процик з Тернопільського кооперативного фахового коледжу Тернопільської області.

"Global Money Week є найбільшою освітньою кампанією з фінансової грамотності в Україні. Незважаючи на війну та складнощі організації освітнього процесу, цьогорічний масштаб кампанії та відгук усіх учасників підтверджує, що попит на фінансову грамотність в Україні збільшується. Фінансові знання, уміння та навички дають змогу ухвалювати обмірковані фінансові рішення, забезпечувати необхідний рівень добробуту, бути стійкими в умовах економічних криз і потрясінь та долучатися до благодійності. Розвиток фінансової освіти – дієва інвестиція в забезпечене майбутнє молодого покоління українців", – зазначила директор Департаменту комунікацій Національного банку Юлія Євтушенко.

Національний банк докладає ґрунтовні комплексні зусилля для впровадження фінансової грамотності в систему освіти України. Щоб допомогти вчителям підготуватися до викладання в школі дисципліни "Підприємництво та фінансова грамотність", яку Міністерство освіти і науки України запроваджує в школах з 2025 року, Національний банк запустив дистанційний курс з підвищення кваліфікації педагогів "Фінансова грамотність для освітян", на який зареєструвалося вже більше 12 000 слухачів. 

Довідково

Підвищення рівня фінансової грамотності українців є однією з функцій Національного банку, відповідні повноваження регулятор отримав у вересні 2019 року.

Global Money Week – міжнародна інформаційна кампанія з фінансової обізнаності, спрямована на поглиблення знань дітей і молоді щодо фінансів. У світі Global Money Week святкують з 2012 року. Відтоді до міжнародної ініціативи з фінансової грамотності долучилися понад 170 країн.

Як представник України в Міжнародній мережі фінансової освіти, Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) та член Міжнародної робочої групи Global Money Week при ОЕСР Національний банк є офіційним координатором заходів Global Money Week 2024 в Україні. Заходи в межах Global Money Week 2024 в Україні проводилися за підтримки Проєкту USAID "Інвестиції для стійкості бізнесу".

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини