Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Індекс очікувань ділової активності вперше за рік перевищив рівноважний рівень – результати опитування підприємств у березні

Індекс очікувань ділової активності вперше за рік перевищив рівноважний рівень – результати опитування підприємств у березні

Бізнес у березні поліпшив оцінки економічного стану своїх підприємств та перспектив діяльності у відповідь на сприятливу зовнішню кон’юнктуру та підвищення внутрішнього попиту. Про це свідчить індекс очікувань ділової активності (ІОДА), який розраховує Національний банк на щомісячній основі. Так, за березень 2021 року він становив 51.4 порівняно з 48.8 у лютому. Уперше з лютого минулого року очікування підприємств перевищили рівноважне значення (50 пунктів).

У березні підприємства всіх секторів, залучених до щомісячного опитування, оптимістичніше оцінили результати своєї діяльності. При цьому секторальні індекси підприємств промисловості, торгівлі та сфери послуг перетнули нейтральний рівень.

Підприємства промисловості другий місяць поспіль демонструють найвищі серед інших секторів оцінки власних економічних перспектив: у березні секторальний індекс зріс до 52.3 із 50.3 в лютому. Підприємства промисловості поліпшили свої очікування щодо обсягів виготовлення продукції й нових замовлень, у тому числі експортних.

Підприємства сфер торгівлі та послуг також поліпшили оцінки своїх економічних результатів: індекси обох секторів зросли у березні до 52.2 у підприємств торгівлі та до 51.4 у підприємств сфери послуг з 49.0 у лютому. Поліпшення очікувань щодо обсягів нових замовлень, товарів для продажу та послуг свідчить про подальше відновлення роботи цих секторів.

Підприємства будівництва (будівництва житла), попри найнижчі оцінки, пом'якшили песимістичні очікування на тлі сезонного пожвавлення діяльності. Індекс сектора в березні поліпшився до 40.6 з 35.3 в лютому. Будівельники поліпшили свої очікування щодо обсягів будівництва, закупівлі сировини та матеріалів, а також доступності підрядників.

Підприємства всіх секторів прогнозують зростання цін на власну продукцію/послуги на тлі подорожчання сировини і товарів постачальників та поки не очікують на збільшення чисельності своїх працівників.

Довідково

Щомісячне опитування підприємств проводилося з 03 до 24 березня 2021 року. В опитуванні взяли участь 269 підприємств. Серед опитаних підприємств 40.5%  – компанії промисловості,  30.1% – сфери послуг, 25.7% – торгівлі, 3.7% – будівництва. 34.2% респондентів – великі підприємства, 28.6% – середні, 37.2% – малі.

39.6% опитаних підприємств здійснюють експортні та імпортні операції, 10.0% – здійснюють лише експортні операції, 16.4% – лише імпортні операції, 34.2% – не здійснюють зовнішні економічні операції.

Результати опитувань відображають лише думку респондентів-керівників підприємств, а не оцінки Національного банку України.

Щомісячний індекс очікувань ділової активності (ІОДА) – інструмент оперативної оцінки та відслідковування тенденцій розвитку економіки. Індекс розраховується на основі опитувань українських підприємств реального сектору економіки.

На основі відповідей респондентів розраховуються щомісячні індекси очікувань ділової активності – секторальні (для кожного сектору економіки) та композитний, що характеризує економічний розвиток країни за місяць. Значення індексу на рівні 50 є нейтральним. Очікування є позитивними, якщо значення індексу перевищує нейтральний рівень.

Детальніше з результатами щомісячного опитування підприємств за березень 2021 року можна ознайомитися в підрозділі “Щомісячні опитування бізнесу” розділу “Публікації”.

Результати наступного опитування (за квітень) будуть опубліковані першого робочого дня травня 2021 року.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини