Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Касові операції банків та інкасаторських компаній будуть осучаснені

Касові операції банків та інкасаторських компаній будуть осучаснені

Національний банк України осучаснив низку норм, пов’язаних із проведенням касових операцій банків та інкасаторських компаній.

Зокрема, йдеться по такі зміни:

  • Під час здійснення касових операцій для ідентифікації та верифікації клієнта чи його представника банки зможуть використовувати цифровий паспорт або закордонний цифровий паспорт у мобільному застосунку "Дія" (у порядку, визначеному нормативно-правовим актом Національного банку з питань здійснення банками фінансового моніторингу). 
  • Спрощується процедура приймання банками на дослідження сумнівних щодо справжності та платіжності банкнот та монет національної валюти та сумнівних щодо справжності банкнот іноземної валюти. У відповідній довідці замість паспортних даних клієнт має надати контакту інформацію (номер телефона та/або електронну адресу). 
  • На інкасаторські компанії будуть поширені окремі вимоги, які раніше стосувалися тільки банків. Йдеться про необхідність вилучення і передавання сумнівних банкнот для проведення досліджень до Національного банку, а також вилучення та передавання банкнот, зафарбованих спеціальним розчином унаслідок несанкціонованого втручання у спецпристрій для зберігання цінностей, до правоохоронних органів.

Такі новації сприятимуть спрощенню проведення касових операцій банків під час обслуговування клієнтів, а також покращенню якості готівки національної валюти, що перебуває в обігу.

Відповідні норми містить постанова Правління Національного банку України від 23 листопада 2020 року № 148 "Про затвердження Змін до Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні", що набирає чинності з 01 грудня 2020  року.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини