Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Керівництво МВФ ухвалило Моніторингову програму із залученням Ради фонду для України

Керівництво МВФ ухвалило Моніторингову програму із залученням Ради фонду для України

19 грудня 2022, Рада виконавчих директорів Міжнародного валютного фонду обговорила ухвалену керівництвом МВФ Моніторингову програму із залученням Ради фонду (Program Monitoring with Board Involvement, PMB) для України.

Моніторингова програма, що базується на рамкових макроекономічних параметрах, погоджених з МВФ,  спрямована на допомогу Україні в підтримці  макроекономічної та фінансової стабільності. Моніторингова програма передбачає ряд заходів, направлених на посилення мобілізації доходів державного бюджету, пожвавлення внутрішнього боргового ринку, зміцнення фінансового сектора та підвищення прозорості й ефективності управління в секторі державних підприємств.

"З огляду на наявність макроекономічної рамки, підтвердженої МВФ, Україна розраховує, що затвердження програми зможе надати нашим партнерам упевненість та оптимальні умови для забезпечення достатньої ритмічності фінансових надходжень в умовах значних потреб у платіжному балансі та державному бюджеті, – прокоментував ухвалення Моніторингової програми Голова Національного банку Андрій Пишний. – Цим кроком керівництво МВФ підтвердила свою рішучу підтримку українського народу в поточних надскладних умовах повномасштабної агресії з боку рф. НБУ готовий виконати всі взяті на себе зобов’язання за цією програмою".

В рамках оновлення стратегії фінансового сектору НБУ разом із експертами МВФ розробить принципи оцінки якості активів та проведення стрес-тестів для банків. Це є одним із структурних маяків Моніторингової програми для України. Програма передбачає комплекс заходів для стримування емісійного фінансування бюджету наступного року.

Програма має чотиримісячний період виконання та не передбачає безпосередньо фінансової допомоги, проте вона є необхідною передумовою для переходу до нової довгострокової програми розширеного фінансування МВФ.

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини