Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Керівництво Національного банку взяло участь у Щорічному засіданні регіональних груп держав-членів МВФ та Світового банку, до складу яких входить Україна

Керівництво Національного банку взяло участь у Щорічному засіданні регіональних груп держав-членів МВФ та Світового банку, до складу яких входить Україна

Голова Національного банку України Кирило Шевченко та його заступник Юрій Гелетій 14–16 вересня 2022 року у складі офіційної делегації України взяли участь у Щорічному засіданні регіональних груп держав-членів Міжнародного валютного фонду (далі – МВФ) та Групи Світового банку, до складу яких входить Україна.

Цього року керівництво МВФ та Світового банку разом з очільниками центробанків та фінансових інституцій країн цих груп зібралися в Сараєво (Боснія та Герцеговина) для обговорення питань поточної економічної ситуації в країнах регіону та світі, зокрема стосовно інфляції, енергетичної безпеки та наслідків війни в Україні.

Голова Національного банку України Кирило Шевченко разом з Урядовим уповноваженим з питань управління державним боргом Юрієм Буцою, віцепрезидентом Світового банку у справах регіону Європи та Центральної Азії Анною Б'єрде, директором Європейського департаменту МВФ Альфредом Каммером та регіональним віцепрезидентом IFC по Європі, Латинській Америці та Карибському басейну Альфонсо Гарсія Мора взяв участь у панельній дискусії щодо впливу на економічний та фінансовий стан нашої держави та країн групи повномасштабної війни рф проти України.

«Економіка та фінансовий сектор України сьогодні перебувають під значним тиском, який неможливо порівняти з попередніми кризами. За оцінками Національного банку, ВВП України за підсумком року скоротиться на третину, інфляція становитиме понад 30% р/р. Ми вживаємо усіх необхідних заходів, щоб знизити інфляційний тиск та підтримати економіку. Проте без міжнародного фінансування наших ресурсів буде не достатньо», – наголосив Кирило Шевченко.

Під час дискусії учасники також обговорили шляхи подолання інфляції в регіоні, яка, зокрема, спричинена наслідками війни в нашій державі. Голова НБУ Кирило Шевченко подякував МВФ за розширення інструмента швидкого фінансування (Rapid Financing Instrument), що дає можливість Україні та країнам, які постраждали від продовольчої кризи, спричиненої війною, отримати додаткову допомогу.

«Водночас ми дуже розраховуємо на започаткування переговорів щодо нової програми з Фондом, яка дасть нам змогу не лише покрити розриви платіжного балансу та сприяти макроекономічній стабільності, але й продовжити втілення структурних реформ», – окремо підкреслив Кирило Шевченко.

У межах візиту також відбулися двосторонні зустрічі представників делегації України з керівництвом МВФ, Світового банку та Міжнародної фінансової корпорації (IFC).

Довідково

Засідання регіональних груп держав-членів МВФ та Групи Світового банку відбуваються раз на рік в одній із країн-учасниць, а також під час Весняних та Щорічних зборів цих організацій. Мета зустрічей – обговорення актуальних для регіональної групи питань.

До складу груп держав МВФ та Світового банку регіону Центральної, Східної та Південно-східної Європи входять: Нідерланди, Бельгія, Боснія та Герцеговина, Вірменія, Бельгія, Болгарія, Чорногорія, Грузія, Хорватія, Ізраїль, Кіпр, Люксембург, Молдова, Північна Македонія, Румунія та Україна.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини