Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Ключові тези Голови Національного банку Якова Смолія під час онлайн брифінгу для ЗМІ та громадськості

Ключові тези Голови Національного банку Якова Смолія під час онлайн брифінгу для ЗМІ та громадськості

Доброго дня,

Національний банк впроваджує систему антикризових заходів на час карантину. Усі вони мають одну мету – забезпечити якісну і безперебійну роботу фінансової системи.

Наша антикризова формула має п’ять ключових рішень:

  • Перше: Кредити. Ми ввели особливий пільговий період обслуговування кредитів населення та бізнесу в період дії карантину.
  • Друге: Депозити. Ми заборонили банкам вводити будь-які обмеження щодо форми та обсягу зняття депозитів при закінченні їх терміну. Попередні 10 днів показали надійність банків та довіру до них вкладників – депозити залишаються в банківській системі, практично немає відтоку.
  • Третє: Робота банківської системи. Ми запровадили нові програми підтримки банків фінансуванням, яке вони можуть спрямувати бізнесу та громадянам, котрі найбільше потерпають від карантину. На період кризи ми відклали проведення стрес-тестування банків та спрощуємо нормативи.
  • Четверте: Валюта. Мабуть, найактуальніше питання до нас. Ми присутні на безготівковому валютному ринку, кожного дня виходимо з інтервенціями, щоб згладити коливання. Ми також вирішуємо проблему нестачі готівкової валюті, для чого вже розпочали операції з продажу готівкового євро за безготівку.
  • П’яте: Платежі. Ми стимулюємо українців якнайшвидше переходити на дистанційне банківське обслуговування. Робота з готівкою, відвідування банківських відділень сьогодні наражає на ризик як клієнтів, так і банківських працівників. Ми будемо робити все, аби зменшити час спілкування банківського працівника з клієнтом. Найефективніше це можна зробити, якщо клієнти будуть користуватися послугами дистанційно. Для цього є всі можливості сьогодні – гаджети, комп’ютери.

Наголошую – ми не запроваджуємо жодних обмежень на роботу банків чи проведення ними операцій – видачі коштів з депозитів, надання кредитів, обміну валюти, роботи банкоматів тощо. Це наша принципова позиція.

Щоб безготівкові платежі були більш вигідними, більш доступними, ми на період карантину відміняємо тарифи на роботу Системи електронних платежів (СЕП). Також важливо знизити тарифи на безготівкові розрахунки. Сьогодні дистанційні банківські послуги повинні бути максимально  доступними. Це питання забезпечення соціальної відповідальності банківської системи.

Водночас ми відмінили плату за підкріпленнями банків готівкою.

Щоб убезпечити працівників Національного банку та працівників банків готівка, яка вилучається з обігу, перевозиться до сховища НБУ на "карантин" для знезараження банкнот. Банки ж ми підкріплюємо готівкою, яка зберігалася у сховищах НБУ до "карантину", до початку поширення коронавірусної інфекції на території України. Запаси готівки Національного банку є достатніми для забезпечення потреб економіки країни.

Ми підтримуємо постійний діалог з банківською спільнотою і щодня відстежуємо ситуацію в банківському секторі, щоб мати змогу швидко реагувати за потреби.

Ми спілкуємося із нашими закордонними колегами – з Європейського центрального банку, з Федеральної резервної системи США, з Міжнародним валютним фондом. Ми обмінюємося інформацією, обговорюємо шляхи розв’язання проблем та ті рішення, які ми приймаємо.

Коротко про співпрацю з Міжнародним валютним фондом. Ми ведемо перемовини вже за кількома напрямами на постійній основі.

Говоримо про те, аби прискорити отримання нової програми розширеного фінансування, про яку ми домовлялися ще у минулому році. Україна практично виконала свої зобов’язання. Ми сподіваємося, що Верховна Рада проголосує два законопроекти, ухвалення яких було попередньою умовою.

Також у МВФ сьогодні є програми для підтримки країн, які зазнають втрат від коронавірусу. Ми опрацьовуємо можливе отримання Україною фінансування в межах цих механізмів.

Крім МВФ, ми розраховуємо на підтримку Світового банку, Європейської комісії, інших донорів, які працювали з нами в попередні роки.

Велика частина фінансування бути спрямована у державний бюджет, щоб допомогти державі профінансувати кроки із запобігання поширенню вірусу. Також кошти підуть на поповнення золотовалютних резервів.

Тепер мої заступники розкажуть детальніше про:

  • Роботу банків та їх взаємодію з клієнтами в умовах карантину.
  • Кроки НБУ з регулювання банківської системи для забезпечення фінансової стабільності.
  • Поточну ситуацію на валютному ринку.
  • Вплив поширення коронавірусу на макроекономічну ситуацію в Україні у середньостроковій перспективі.

Дякую за увагу та будьте здоровими!

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини