Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Команда НБУ стала частиною міжнародної спільноти з протидії кіберзагрозам

Команда НБУ стала частиною міжнародної спільноти з протидії кіберзагрозам

Команда реагування на кіберінциденти в банківській системі (CSIRT-NBU), що функціонує у складі Центру кіберзахисту Національного банку України, приєдналася до міжнародної Робочої групи команд реагування на інциденти безпеки (Task Force on Computer Security Incident Response Teams, TF-CSIRT).

Набуття членства у TF-CSIRT дає можливість команді НБУ стати частиною міжнародної спільноти з протидії кіберзагрозам та реагуванню на кіберінцидети.

Рекомендацію на вступ української команди до TF-CSIRT надали представники швейцарської команди реагування на інциденти комп’ютерної безпеки (SWITCH-CERT), які під час робочого візиту до Національного банку в листопаді 2021 року високо оцінили її роботу.

За результатами голосування команд-членів TF-CSIRT, що відбулося 06 лютого 2022 року, команда НБУ отримала членство у TF-CSIRT та статус "LISTED", що дає можливість налагодити взаємодію в питаннях протистояння актуальним кіберзагрозам з командами реагування з усього світу.

"Членство команди НБУ в міжнародній спільноті TF-CSIRT означає її відповідність вимогам міжнародних стандартів у цій сфері. Крім того, це надає CSIRT-NBU статусу організації, яка заслуговує на довіру з боку інших міжнародних команд", – наголосив директор Департаменту безпеки Національного банку Ігор Коновалов.

Він додав, що для CSIRT-NBU отримання відповідного статусу є лише першим кроком до повноцінної інтеграції у світове співтовариство команд реагування на інциденти комп’ютерної безпеки.

"У 2022 році команда CSIRT-NBU планує пройти процедуру акредитації в TF-CSIRT та отримати статус "ACCREDITED", що дасть змогу отримати доступ до спеціальних сервісів міжнародної спільноти, – розповів Ігор Коновалов. – Також у наших планах на цей рік отримання членства у FIRST – Форумі команд реагування на інциденти безпеки (Forum of Incident Response and Security Teams), що об’єднує команди реагування на кіберінциденти різних країн світу в співпраці з метою забезпечення світової кібербезпеки".

Довідково

У 2017 році для поєднання та координації зусиль у сфері забезпечення кібербезпеки та кіберзахисту в банківському та фінансовому секторах України було створено Центр кіберзахисту Національного банку. З 2018 року у складі Центру кіберзахисту Національного банку функціонує команда реагування на кіберінциденти в банківській системі (CSIRT-NBU).

TF-CSIRT – Робоча група команд реагування на інциденти безпеки (Task Force on Computer Security Incident Response Teams) та  FIRST – Форум команд реагування на інциденти безпеки (Forum of Incident Response and Security Teams) – це міжнародні спільноти, що складаються з понад 100 команд реагування на кіберінциденти з різних країн світу та забезпечують обмін інформацією з питань взаємодії між командами в напрямі підвищення кібербезпеки.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини