Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Команда від України вдруге бере участь у змаганнях European Money Quiz 2024

Команда від України вдруге бере участь у змаганнях European Money Quiz 2024

Національний банк України провів національний фінал українського відбору до загальноєвропейських змагань з фінансової грамотності European Money Quiz 2024. Участь у ньому взяло більше чотирьох тисяч дітей з усієї України.

European Money Quiz – це найбільше змагання з фінансової грамотності в Європі, в якому щороку бере участь близько пів мільйона підлітків віком 13 – 15 років. Українська команда в цьому році вдруге зможе позмагатися за титул чемпіонів Європи.

Цього року змагання в Україні проходили в три етапи: шкільний відбір, обласний та національний фінал. Спершу на шкільному відборі вчителі за наданими інструкціями самостійно визначали серед зареєстрованих учасників по одній команді від закладу освіти. До шкільного відбору European Money Quiz 2024 долучилося:

  • 400 закладів освіти з усієї України;
  • 522 педагоги;
  • 4 248 учнів (2 124 команди). Кожна команда складається з двох учнів віком 13  – 15 років.

На етапі обласного відбору змагались 363 команди – переможці шкільного відбору.  

У національному фіналі, який проходить у межах Global Money Week 2024, право представляти Україну на Європейському фіналі в Брюсселі (Бельгія) виборювали 24 команди з усіх областей України.

"Цього року кількість учасників European Money Quiz в Україні зросла майже вдвічі, що свідчить про високий запит на розвиток фінансової грамотності як серед учнівства, так і з боку освітян. На цьогорічних змаганнях ми давали дітям практичні завдання, з вирішенням яких у дорослому віці вони стикатимуться мало не щодня – покупки, вибір банку, заощадження, ведення власного бюджету, управління заборгованістю тощо. Учні могли побачити, в яких ситуаціях їх знання допомагають прийняти виважене фінансове рішення", – прокоментувала директор Департаменту комунікацій Національного банку Юлія Євтушенко.

Партнером проведення European Money Quiz в Україні вже вдруге стала Незалежна асоціація банків України, яка підготувала для переможців цінні подарунки.

"Дуже важливо, що як країна ми рухаємося на шляху прищеплення молодому поколінню культури грамотного поводження з грошима. По перше, це знадобиться нинішнім підліткам уже зовсім скоро в усьому – від планування сімейного бюджету до можливості скористатися всіма доступними інструментами фінансового сектору. А по друге, виховання фінансової грамотності в учнів – правильний і виважений підхід з боку держави, яка прагне надалі не констатувати сумну статистику жертв шахраїв, а все ж таки бачити у вільній країні так само вільних, фінансово спроможних і, звісно, заможних людей", – зазначив виконувач обов’язків виконавчого директора Незалежної асоціації банків України Дмитро Глінський.

Національний відбір проводився дистанційно в прямому ефірі за допомогою навчальної платформи Kahoot.

Командам потрібно було якнайшвидше дати правильні відповіді на 15 запитань, що охоплювали теми платежів та рахунків, заощаджень, кредитів, депозитів, страхування, інвестицій, податків, платіжного шахрайства та захисту прав споживачів фінансових послуг, а також підприємництва. Крім тестування теорії, учням пропонували також ситуативні вправи, наближені до реальних ситуацій, для вирішення яких потрібно прийняти обґрунтоване фінансове рішення.

За підсумками національного відбору:

  • перше місце посіла команда з Тернопільського кооперативного фахового коледжу Тернопільської області в складі студентів 1 курсу класу Василенка Володимира Олександровича та Цабаля Андрія Анатолійовича під керівництвом вчителя Процик Марії Миколаївни;
  • друге місце посіла команда з Комунального закладу "Вінницький ліцей № 7 ім. Олександра Сухомовського" Вінницької області в складі учениць 8 класу Сосницької Софії Сергіївни та Рибачук Дарії Олегівни під керівництвом вчителя Парфенюк Ірини Григорівни;
  • третє місце посіла команда зі Шполянського ліцею № 3 Шполянської міської ради об'єднаної територіальної громади Звенигородського району Черкаської області в складі учнів 9 класу Даценка Андрія Сергійовича та Рослякової Яни Олексіївни під керівництвом вчителя Скріпай Анни Петрівни.

Команда, яка посіла перше місце під час національного відбору, за сприяння Незалежної асоціації банків України представлятиме Україну на загальноєвропейських змаганнях у Брюсселі 18–19 квітня 2024 року. Бажаємо успіхів нашим переможцям!

Довідково

European Money Quiz започатковано у 2017 році національними банківськими асоціаціями Європи в координації з Європейською банківською федерацією як ініціатива з просування фінансової освіти серед підлітків.

Еuropean Money Quiz традиційно щорічно відбувається в понад 30 країнах під час Європейського тижня грошей у березні.

В Україні European Money Quiz вдруге проходить у межах Global Money Week за сприяння Європейської банківської асоціації, її учасників, Національного банку України та Незалежної асоціації банків України.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини