Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Команда від України вперше візьме участь у змагання European Money Quiz

Команда від України вперше візьме участь у змагання European Money Quiz

Сьогодні Національний банк уперше провів український відбір до загальноєвропейських змагань з фінансової грамотності European Money Quiz. Участь у ньому взяло майже три тисячі дітей з усієї України.

European Money Quiz – це найбільше змагання з фінансової грамотності в Європі, в якому щороку бере участь близько пів мільйона підлітків віком 13 – 15 років. Українська команда в цьому році вперше зможе позмагатися за титул чемпіонів Європи.

Можливість уперше представити Україну на міжнародних змаганнях з фінансової грамотності викликала справжній фурор серед навчальних закладів. Сьогодні у відбірковому змаганні взяли участь 1411 команд з усієї України. Кожна команда складається з двох учнів віком 13 – 15 років.

"Ми були вражені такою великою кількістю учасників. Фінансова грамотність зараз викладається як обов’язково-вибірковий предмет лише в 10% шкіл України. Але ця тема є актуальною та затребуваною. Близько 80% українців хочуть, аби фінансова грамотність викладалася в школі. Ми вдячні Міністерству освіти і науки України, яке з 2025 року вводить в усіх школах України обов’язковий предмет "Підприємництво та фінансова грамотність". Сьогоднішні змагання та активність педагогів на заходах, які організовує НБУ з фінансової грамотності, демонструють, що викладачі готові включитися до процесу формування нової фінансової культури серед дітей та молоді", – прокоментувала директор Департаменту комунікацій Національного банку Юлія Євтушенко.

Національний відбір відбувався в дистанційному форматі у прямому ефірі за допомогою навчальної платформи Kahoot.

Партнером проведення European Money Quiz в Україні стала Незалежна асоціація банків України (НАБУ), яка підготувала для переможців цінні подарунки.

Команди мали якнайшвидше надати правильні відповіді на 15 запитань, що охоплювали теми особистого бюджету, кредитів, депозитів, страхування, інвестицій, податків, платіжного шахрайства та захисту прав споживачів фінансових послуг.

Перше місце посіла команда з Гадяцького опорного ліцею імені Лесі Українки Гадяцької міської ради у складі учнів 8 класу Шуліки Артема та Губаря Гліба під керівництвом вчителя Романичевої Ірини.

Друге місце посіла команда з Харківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 147 у складі учнів 9-А класу  Коваля Євгенія та Черкесова Олександра під керівництвом вчителя Лобойко Ганни.

Третє місце посіла команда з Гадяцького ліцею № 1 імені Олени Пчілки Гадяцької міської ради у складі учнів 9-А класу Тарасенко Олександри та Федоренка Артема під керівництвом вчителя Світлани Гарнаги.

Команда, що посіла перше місце під час національного відбору, за сприяння НАБУ представлятиме Україну на змаганнях у Брюсселі 15-16 травня 2023 року. 

Довідково

European Money Quiz започатковано у 2017 році національними банківськими асоціаціями Європи в координації з Європейською банківською федерацією як ініціатива з просування фінансової освіти серед підлітків. Еuropean Money Quiz традиційно щорічно відбувається в понад 30 країнах під час Європейського тижня грошей у березні.

В Україні European Money Quiz вперше проходить у межах Global Money Week 2023 за сприяння Європейської банківської асоціації, її учасників, Національного банку України та Незалежної асоціації банків України.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини