Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Коментар Національного банку щодо зміни реального ВВП у II кварталі 2020 року

Коментар Національного банку щодо зміни реального ВВП у II кварталі 2020 року

У II кварталі 2020 року реальний ВВП скоротився на 11,4% у річному вимірі. Жорсткі карантинні обмеження та зниження попиту призвели до поглиблення падіння економіки. Як наслідок, реальний ВВП у ІІ кварталі порівняно з І кварталом зменшився на 9,9% у сезонно скоригованому вимірі. Про це свідчать розгорнуті показники ВВП за II квартал 2020 року, опубліковані Державною службою статистики України.

Фактичне падіння економіки відповідало оцінці Національного банку, опублікованій в Інфляційному звіті за липень 2020 року.

  • Основним чинником поглиблення спаду ВВП очікувано стало скорочення внутрішнього попиту. Воно зумовлювалося як прямим впливом жорстких карантинних обмежень на економічну діяльність, так і непрямим – через невизначеність щодо подальшого розвитку ситуації із пандемією. Як наслідок, змінилася споживча поведінка громадян у бік зменшення купівлі товарів та послуг не першої необхідності та інвестиційна поведінка підприємств – у бік відтермінування бізнес-проєктів. У результаті, споживчі витрати домогосподарств скоротилися вперше з 2015 року (на 10,4% р/р). Меншим ніж рік тому залишилося споживання державного сектору. Втім, його скорочення сповільнилося (до 1.7% р/р) унаслідок розширення фіскальних заходів, спрямованих на підтримку економіки, боротьбу з поширенням та запобігання захворюваності.
  • Вагомим фактором падіння ВВП було падіння інвестицій. Валове нагромадження основного капіталу зменшилося на 22,3% р/р. Скорочення інвестицій тривало унаслідок послаблення зовнішнього та внутрішнього попиту, невизначеності законодавчого поля для окремих секторів, зокрема альтернативної енергетики, та подальшого розвитку із поширенням захворюваності. Фінансові результати підприємств залишалися гіршими за минулорічні, у тому числі через зростання витрат на епідеміологічний захист. Проте певну підтримку інвестиціям надавало нарощення видатків бюджету на дорожнє господарство.
  • Обсяги експорту товарів та послуг скоротилися (на 9,0% р/р), втім значно меншими темпами, ніж імпорт. Погіршення показників експорту було зумовлено спадом у сільському господарстві, слабким зовнішнім попитом, зокрема на чорні метали, та меншими обсягами транзиту газу, як і було передбачено угодою з Газпромом. Водночас слабкий споживчий та інвестиційний попит зумовили стрімке скорочення імпорту (на 23,4% р/р), через що внесок чистого експорту у зміну ВВП був додатнім (8,3 в.п.).

У розрізі видів діяльності у II кварталі 2020 року погіршилися показники діяльності фактично усіх галузей економіки. Значний внесок у падіння ВВП мали пізніший старт жнив та гірша врожайність пшениці. Вплив цього чинника оцінено НБУ у -0.9 в.п. Разом зі слабкими показниками тваринництва це зумовило стрімке падіння доданої вартості у сільському господарстві. З урахуванням вичерпання запасів деяких культур, зокрема кукурудзи, спад аграрного сектору також зумовив збереження значного негативного внеску запасів у зміну ВВП. Окрім суттєвого просідання аграрного сектору, поглибився спад у промисловості, будівництві, IT, а також усіх секторах послуг.  

У III кварталі 2020 року очікується поступове відновлення економіки. Цьому сприятимуть не тільки м’якіші умови карантину, але й пожвавлення зовнішнього попиту й активізація внутрішнього споживання. Однак економічну активність стримуватимуть збереження окремих обмежень в умовах адаптивного карантину, а також посилення ризиків подальшого збільшення захворюваності на коронавірус.

Оновлений макроекономічний прогноз буде оголошено під час чергового пресбрифінгу з питань монетарної політики 22 жовтня 2020 року та опубліковано в Інфляційному звіті за жовтень, публікація якого запланована на 29 жовтня 2020 року.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини