Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Коментар Національного банку щодо зміни реального ВВП у ІI кварталі 2021 року

Коментар Національного банку щодо зміни реального ВВП у ІI кварталі 2021 року

У IІ кварталі 2021 року реальний ВВП України зріс на 5,7% у річному вимірі, але порівняно з І кварталом 2021 року – знизився на 0,7% у сезонно скоригованому вимірі. Про це свідчать дані, опубліковані Державною службою статистики України.

Пожвавлення економіки в річному вимірі було очікуваним. Воно зумовлювалося стійким споживчим попитом, зростанням інвестиційної активності, а також низькою базою порівняння минулого року.

Водночас фактичне зростання реального ВВП у ІІ кварталі 2021 року (5,7% р/р) виявилося нижчим за оцінку Національного банку, опубліковану в Інфляційному звіті за липень 2021 року (7,5% р/р). Це пов'язано насамперед із пізнішим, ніж очікувалося, початком жнив, гіршими погодними умовами, нерівномірним фінансуванням бюджетних видатків та перебоями з поставками нафтопродуктів. Однак, ці чинники мали переважно тимчасовий характер.

Зростання економіки у ІІ кварталі в річному вимірі підтримувалося насамперед споживанням домогосподарств

Кінцеві споживчі витрати домогосподарств збільшилися на 17,4% р/р. Стійкий споживчий попит підтримували, зокрема:

  • високі темпи зростання зарплат, зумовлені пожвавленням економічної активності після кризи, підвищенням мінімальної зарплати, переглядом зарплат у галузях охорони здоров'я й освіти та доплатами медикам;
  • підвищення пенсій у березні 2021 року та перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам.

Внесок низької бази порівняння також був вагомим: минулого року саме у ІІ кварталі діяли найжорсткіші карантинні обмеження, через які споживання домогосподарств суттєво скоротилося.

Зберігалося зростання споживання сектору загальнодержавного управління. Так, ключовим напрямом залишалися видатки бюджету на охорону здоров’я на тлі подальшої боротьби з поширенням COVID-19. Збільшилося також фінансування освіти. Водночас інші видатки (зокрема на оборону та безпеку) були порівняно стриманими, що позначилося на зміні валової доданої вартості у відповідних видах діяльності.  

Інвестиційна активність надалі пожвавлювалася – інвестиції повернулися до зростання у річному вимірі

Валове нагромадження основного капіталу в ІІ кварталі зросло на 14,8% р/р. Це зумовлювалося поліпшенням ділових очікувань та фінансових результатів підприємств, а також збільшенням фінансування капітальних видатків бюджету, зокрема на дорожню інфраструктуру.

Зростання реального ВВП стримувалося збільшенням від'ємного внеску чистого експорту

Стійкий споживчий попит та пожвавлення інвестиційного попиту зумовили стрімке нарощення імпорту – на 21,5% р/р у ІІ кварталі. Значно збільшився імпорт сільськогосподарської техніки та промислового обладнання, легкових та вантажних автомобілів, високим залишався імпорт споживчих товарів.

Показники експорту дещо поліпшилися, однак його падіння зберігалося (на 6,2% р/р). З одного боку, це часткового пояснюється вичерпанням запасів нижчого минулорічного врожаю. З іншого – стрімке зростання цін на окремі товари (зокрема на олію та олійні) стримувало попит на них. Все це призвело до зростання від'ємного внеску чистого експорту у зміну реального ВВП до 10,7 в. п.

Показники більшості видів діяльності в IІ кварталі 2021 року повернулися до зростання у річному вимірі

Зросла валова додана вартість торгівлі, транспорту, переробної та добувної промисловості, низки секторів із переважно бюджетним фінансуванням (освіти та охорони здоров'я) та секторів послуг.

Проте у зв'язку з пізнішим стартом жнив та складною ситуацією у тваринництві надалі скорочувалася валова додана вартість сільського господарства. Прохолодніша погода та перерозподіл між видами генерації електроенергії зумовили зниження валової доданої вартості енергетики.       

У ІІІ кварталі економіка жваво відновлюється

По-перше, цьому сприяє надолуження темпів збирання врожаю в умовах вищої за торішню врожайності, по-друге – збереження стійкого споживчого попиту через високі темпи зростання зарплат та поліпшення ситуації на ринку праці. Додатковий вплив має подальше пожвавлення інвестиційної активності, а також сприятливі зовнішні умови, що сформувалися на тлі швидкого відновлення глобальної економіки завдяки поширенню вакцинації, масштабним стимулам та зростаючому оптимізму. Про це свідчать наявні високочастотні показники, зокрема роздрібної торгівлі, транспорту, сільського господарства та окремих видів промисловості.

Ці та інші чинники враховуватимуться в оновленому макроекономічному прогнозі Національного банку України, який буде оприлюднено під час чергового пресбрифінгу з питань монетарної політики 21 жовтня 2021 року та опубліковано в Інфляційному звіті 28 жовтня 2021 року.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини