Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Коментар щодо ситуації на фінансовому ринку України

Коментар щодо ситуації на фінансовому ринку України

Валютний ринок надалі чутливо реагує на зміну інформаційного середовища, пов’язаного з геополітичним напруженням, проте ситуація залишається контрольованою. Наявний монетарний інструментарій та поточний обсяг міжнародних резервів дають змогу Національному банку нівелювати тимчасові сплески. Українська економіка на сьогодні є стійкішою, якщо порівняти з попередніми кризовими епізодами, а банківська система – стабільною, добре капіталізованою та ліквідною.

Підвищений попит на валютному ринку цього тижня (14–18 лютого), як і раніше, зумовлювався впливом психологічного чинника, пов’язаного з погіршенням інформаційного середовища. Водночас реакція учасників ринку була помірнішою, ніж у січні 2022 року.

Національний банк надалі дотримувався режиму плаваючого курсоутворення, за якого він лише згладжує надмірні коливання на ринку, а курс визначається балансом попиту та пропозиції. Так, цього тижня з метою згладжування надмірних коливань та недопущення розбалансування курсових та інфляційних очікувань Національний банк продав на валютному ринку 503 млн дол. США. Водночас в окремі дні тижня, коли пропозиція валюти переважала над попитом на тлі зменшення напруження в інформаційному середовищі, Національний банк викуповував валюту — загалом 50 млн дол. США. Отже, чистий продаж валюти Національним банком у період із 14 до 18 лютого становить 453 млн дол. США.

Банківська система працює в штатному режимі та якісно виконує функцію фінансової підтримки економіки і громадян. Триває стале зростання портфеля роздрібних кредитів. Воно є цілком зіставним з позитивною динамікою 2021 року – без надмірної активності або суттєвого гальмування.

Волатильність депозитів населення є помірною та контрольованою. Вона частково зумовлена реакцією на інформаційний тиск, втім, не має жодних панічних ознак і стосується переважно поточних рахунків, тоді як обсяг строкових депозитів з початку року був значно стабільнішим. Банки мають належний запас міцності та достатньо ресурсів, зокрема високоліквідних, аби покрити навіть суттєві відпливи в разі їх настання.

Національний банк надалі стежитиме за ситуацією та готовий активно діяти у разі потреби, використовуючи суто ринкові інструменти. Зокрема, наявний обсяг міжнародних резервів, що станом на 1 лютого 2022 року, попри зниження у січні, перевищував середньорічний рівень за останні дев’ять років, дає змогу Національному банку і надалі згладжувати надмірні коливання на валютному ринку.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини