Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Коментар щодо ситуації на фінансовому ринку України

Коментар щодо ситуації на фінансовому ринку України

На тлі значного напруження в інформаційному середовищі через агресивну політику Росії попит на валютному ринку на поточному тижні відчутно переважає над пропозицією.

Національний банк, зі свого боку, продовжує через проведення активних інтервенцій з продажу валюти згладжувати надмірні курсові коливання за дотримання режиму гнучкого курсоутворення. Загалом, з початку року Національний банк продав 2,1 млрд США. Для порівняння – у березні 2020 року НБУ був змушений за один місяць продати майже 2,3 млрд дол. США для заспокоєння ажіотажного попиту на ринку, що виник на тлі розгортання коронакризи.

Національний банк наголошує, що ситуація на валютному ринку, як і раніше, лишається контрольованою.

По-перше, Україна має достатній обсяг міжнародних резервів (близько 28 млрд дол. США), який, попри зменшення, з огляду на потребу в підтриманні національної валюти, на сьогодні є вищим, ніж на початку березня 2020 року (26,6 млрд дол. США). Крім того, міжнародна спільнота вже оголосила про масштабні пакети фінансової допомоги Україні.

Отже, обсяг міжнародних резервів є та залишатиметься достатнім для того, щоб Національний банк і надалі за необхідності згладжував надмірні коливання на ринку. Це є однією з ключових функцій міжнародних резервів.

По-друге, на сьогодні немає макроекономічних причин для послаблення гривні. Основною причиною переважання попиту над пропозицією на валютному ринку залишається психологічний чинник. За оцінками Національного банку, вплив напруженості інформаційного середовища не може тривати довго, оскільки виникає так званий "ефект звикання".

По-третє, відмова від фіксації курсу та перехід до плаваючого курсоутворення значно збільшили стійкість валютного ринку до шоків. Це, зокрема, підтверджує досвід проходження коронакризи. Плаваюче курсоутворення дало змогу Національному банку свого часу перейти до скасування валютних обмежень, що привело до зростання ліквідності валютного ринку, яка, зі свого боку, зумовила збільшення його стійкості.

По-четверте, залишок готівкової іноземної валюти в банківській системі перебуває на належному рівні – близько 1,2 млрд дол. США (в еквіваленті). Для порівняння: відповідний показник на початку 2022 року становив близько 1 млрд дол. США (в еквіваленті), а в березні 2020 року, коли НБУ був вимушений підкріплювати каси банківської системи готівковою іноземною валютою, – на рівні 600–700 млн дол. США (в еквіваленті). Національний банк на сьогодні на відміну від березня 2020 року, не отримував скарг населення щодо відсутності готівкової валюти в касах банків чи небанківських фінансових установ або операторів поштового зв'язку, які отримали ліцензію на торгівлю готівковою іноземною валютою. Отже, у банківській системі немає дефіциту готівкової валюти.

Поставки готівкової іноземної валюти, які узгодив Національний банк, здійснюються за планом. НБУ також має достатній запас готівкової валюти, щоб підтримувати за потреби валютну ліквідність банківської системи.

Крім того, макроекономічна стійкість України на сьогодні є вищою, ніж будь-коли раніше. Банківська система залишається добре капіталізованою, ліквідною та прибутковою, банки працюють і працюватимуть у звичайному режимі.

У прогнозах Національного банку починаючи з 2014 року постійно враховується ризик ескалації військового конфлікту, тож центробанк має план того, як реагувати на ті чи інші події.

Для підтримки стійкості економіки України Національний банк і надалі здійснюватиме виважену монетарну політику на основі інфляційного таргетування та гнучкого обмінного курсу, ефективне регулювання фінансової системи та подальше наближення відповідного регулювання до європейських стандартів.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини