Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Ліквідовується неплатоспроможний ПАТ "ОМЕГА БАНК"

Національний банк України, продовжуючи розпочату процедуру виведення з ринку неплатоспроможного ПАТ “ОМЕГА БАНК”, 06 липня 2015 року ухвалив рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію цього банку.

З огляду на здійснення ПАТ “ОМЕГА БАНК” ризикової діяльності, наслідком чого стало погіршення показників його фінансового стану, та наявність загрози інтересам вкладників та інших кредиторів цього банку, у січні 2015 банк було віднесено до категорії проблемних та призначено куратора – службовця Національного банку України.

Після віднесення банку до категорії проблемних відбулось значне погіршення показників його діяльності, зменшення регулятивного капіталу до від’ємного значення, збиткова діяльність, недотримання встановленого значення нормативу достатності (адекватності) регулятивного капіталу (Н2), недотримання порядку формування та зберігання обов’язкових резервів  на кореспондентському рахунку в Національному банку України. Тобто діяльність ПАТ “ОМЕГА БАНК” не відповідала вимогам банківського законодавства і нормативно-правовим актам Національного банку України у зв’язку з чим у березні 2015 року банк було віднесено до категорії неплатоспроможних.

На виконання вимог статті 34 розділу VII Закону України “Про систему гарантування вкладів фізичних осіб” виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (далі – Фонд) було прийнято рішення від 02.03.2015 № 52 “Про запровадження тимчасової адміністрації у ПАТ “ОМЕГА БАНК”, строком на три місяці з 03.03.2015 до 02.06.2015 (продовжено до 03.07.2015 включно) та призначено уповноважену особу Фонду для її здійснення.

Згідно зі статтею 39 Закону України “Про систему гарантування вкладів фізичних осіб” Фондом було затверджено план врегулювання неплатоспроможного банку ПАТ “ОМЕГА БАНК”, який передбачає спосіб його виведення з ринку шляхом створення та продажу інвестору перехідного банку з передачею йому активів та зобов’язань неплатоспроможного ПАТ “ОМЕГА БАНК” з його подальшою ліквідацією.

Тож, розглянувши відповідну пропозицію Фонду, Правління Національного банку України прийняло постанову від 06.07.2015 № 437 про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію неплатоспроможного ПАТ “ОМЕГА БАНК”.

Актуальну інформацію для вкладників ПАТ “ОМЕГА БАНК” можна переглянути на сайті Фонду.

Довідково

Станом на 07 липня 2015 року в Україні функціонує 129 банків (без урахування банків, де запроваджено тимчасову адміністрацію), із них 40 – з іноземним капіталом.

У рамках процесу очищення банківської системи впродовж 2014 – 2015 років Правління Національного банку України прийняло 51 рішення про віднесення банків до категорії неплатоспроможних, із них у 2015 році – 18. У 2014 – 2015 роках було відкликано банківську ліцензію та ліквідовано 44 банки (у тому числі анульовано банківські ліцензії двох банків, що розташовані на території АР Крим і міста Севастополя ), із них у 2015 році – 25.

Загалом на сьогодні в категорії неплатоспроможних перебуває 9 банків, у стадії ліквідації – 49 банків.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини