Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Ліміти валютної позиції банків збільшуються у півтора раза

Ліміти валютної позиції банків збільшуються у півтора раза

Національний банк з 1 грудня 2021 року підвищує ліміти відкритої довгої та короткої валютної позиції банків з 10% до 15% від їхнього регулятивного капіталу.

За оцінками НБУ, збільшення лімітів розширить можливості банків здійснювати власні операції на міжбанківському валютному ринку в межах валютної позиції на суму близько 400 млн дол. США. Це сприятиме зростанню ролі банків у згладжуванні надмірних курсових коливань на валютному ринку та підвищенню ліквідності та глибини ринку загалом.

Зазначені зміни затверджені рішенням Правління Національного банку № 573-рш від 16 листопада 2021 року "Про внесення змін до рішення Правління Національного банку України від 29 березня 2018 року № 184-рш", яке набирає чинності з 1 грудня 2021 року.

Довідково

Попереднє коригування значень лімітів відкритої валютної позиції відбулось у січні 2020 року. Ліміти довгої та короткої валютної позиції банків було підвищено вдвічі – до 10% від їхнього регулятивного капіталу.

Ці зміни не лише не мали негативного впливу на стан валютного ринку, а й сприяли збільшенню обсягів операцій на міжбанківському валютному ринку: середньоденний обсяг операцій між банками з урахуванням угод із НБУ у 2020 році збільшився на 11%, а у 2021 році (станом на 17 листопада) – ще на 9%.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини