Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Ліцензія кредитній спілці анульована через її відмову у проведенні перевірки

Національний банк України за результатами позапланової інспекційної перевірки ухвалив рішення про застосування до кредитної спілки “ПАРТНЕР-КРЕДИТ” (далі – КС “ПАРТНЕР-КРЕДИТ”, ЄДРПОУ 38672271) заходу впливу у вигляді відкликання (анулювання) ліцензії на провадження діяльності із надання фінансових послуг. А саме – ліцензії на надання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту.

Відповідне рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг Національного банку ухвалив на засіданні 28 травня 2021 року.

Департамент виїзних перевірок Національного банку в березні цього року здійснив позапланову інспекційну перевірку цієї кредитної спілки. За результатами перевірки встановлений та зафіксований факт відмови у проведенні перевірки, оскільки уповноважені особи Національного банку не були допущені до здійснення перевірки, а особа, уповноважена представляти інтереси КС “ПАРТНЕР-КРЕДИТ”, була відсутньою упродовж першого дня перевірки.

Відмова небанківської фінансової установи у проведенні перевірки, зокрема й через відсутність упродовж першого дня перевірки особи, уповноваженої представляти інтереси фінустанови на час перевірки, є підставою для застосування заходу впливу. А саме – відкликання (анулювання) ліцензії на провадження діяльності з надання фінансових послуг. Це передбачено вимогами чинного законодавства, зокрема Закону України “Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг”.

Рішення про застосування заходу впливу набуває чинності з дня його ухвалення.

З цього моменту кредитна спілка втрачає право укладати нові договори (або продовжувати строк чинних договорів) про надання коштів у позику, в тому числі й на умовах фінансового кредиту із клієнтами. Водночас відкликання ліцензії не позбавляє фінансову установу від виконання своїх зобов’язань за раніше укладеними договорами про надання фінансових послуг.

Довідково

Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг Національного банку 9 квітня 2021 року ухвалив рішення застосувати захід впливу до КС “ПАРТНЕР-КРЕДИТ”, а саме – тимчасово зупинити ліцензію на надання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту.

Кредитна спілка повинна була усунути порушення, які стали причиною для тимчасового зупинення ліцензії, у строк до 20 травня 2021 року.

Проте, станом на дату ухвалення відповідного рішення щодо анулювання ліцензії, КС “ПАРТНЕР-КРЕДИТ” не надала інформацію про усунення порушень, які стали причиною для тимчасового зупинення ліцензії.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини