Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Міжнародні резерви становили 27,8 млрд дол. США за підсумками травня

Міжнародні резерви становили 27,8 млрд дол. США за підсумками травня

Станом на 1 червня 2021 року міжнародні резерви України за попередніми даними становили 27 839,9 млн дол. США (в еквіваленті). У травні вони скоротилися на 0,6% через погашення зовнішніх та внутрішніх зобов'язань держави, що були частково компенсовані валютними надходженнями на користь уряду.  

Загалом динаміку резервів упродовж травня визначали такі чинники:

  • по-перше, операції з управління державним боргом. 

Загальний обсяг платежів уряду з обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті становив 650,6 млн дол. США (в еквіваленті). Зокрема, 529,3 млн дол. США були спрямовані на обслуговування та погашення внутрішніх державних облігацій (ОВДП), решта – на виконання інших зобов’язань держави в іноземній валюті. 

Водночас валютні надходження на користь уряду склали 417,9 млн дол. США, з них 354,3 млн дол. США – від розміщення ОВДП. 

Крім того, у травні Національного банк та уряд сплатили 64,3 млн дол. США (в еквіваленті) на користь Міжнародного валютного фонду;

  • по-друге, переоцінка фінансових інструментів (унаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют). У минулому місяці їх вартість збільшилася на 136,8 млн дол. США (в еквіваленті).

Міжбанківський валютний ринок у травні був збалансованим, тому Національний банк не проводив валютні інтервенції

Поточний обсяг міжнародних резервів покриває 4,2 місяця майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду й Національного банку.

Дані про міжнародні резерви та ліквідність у іноземній валюті складаються та оприлюднюються щомісяця:

  • не пізніше 7 дня місяця, наступного за звітним – попередні дані;
  • не пізніше 21 дня місяця, наступного за звітним – уточнені дані.

Уточнені дані можна переглянути за посиланням.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини