Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Міжнародні резерви становили 28,4 млрд дол. США за підсумками червня

Міжнародні резерви становили 28,4 млрд дол. США за підсумками червня

Станом на 1 липня 2021 року міжнародні резерви України за попередніми даними становили 28 357,7 млн дол. США (в еквіваленті). У червні вони зросли на 2% завдяки валютним надходженням на користь уряду та інтервенціям Національного банку, що компенсували погашення зовнішніх та внутрішніх зобов'язань держави.

Загалом динаміку резервів упродовж червня визначали такі чинники:

  • по-перше, операції з управління державним боргом.

Валютні надходження на користь уряду становили 1095 млн дол. США (в еквіваленті), зокрема 726,3 млн дол. США (в еквіваленті) – від розміщення внутрішніх державних облігацій (ОВДП). 

Загальний обсяг платежів уряду з обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті склав 995,6 млн дол. США (в еквіваленті). З цієї суми 848 млн дол. США (в еквіваленті) були спрямовані на обслуговування та погашення ОВДП, 80,1 млн дол. США – на обслуговування єврооблігацій (ОЗДП), а решта – на виконання інших зобов’язань держави в іноземній валюті. 

Крім того, у червні Національний банк сплатив 2,3 млн. дол. США (в еквіваленті) на користь Міжнародного валютного фонду;

Більшу частину червня на міжбанківському валютному ринку пропозиція валюти переважала попит, зокрема унаслідок зростання інтересу нерезидентів до ОВДП та активізації експортерів. Це дало змогу Національному банку поповнити резерви на 682,8 млн дол. США. В окремі дні місяця регулятор згладжував надмірні коливання гривні, що “штовхали” національну валюту в бік зниження, продавши 99,5 млн дол. США.

Загалом, за підсумком червня, чиста купівля валюти Національним банком на валютному ринку склала 583,3 млн дол. США.

  • по-третє, переоцінка фінансових інструментів (унаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют).

У минулому місяці їх вартість зменшилася на 180,8 млн дол. США (в еквіваленті).

Поточний обсяг міжнародних резервів покриває 4,3 місяця майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду й Національного банку.

Дані про міжнародні резерви та ліквідність у іноземній валюті складаються та оприлюднюються щомісяця:

  • не пізніше 7-го дня місяця, наступного за звітним – попередні дані;
  • не пізніше 21-го дня місяця, наступного за звітним – уточнені дані.

Уточнені дані можна переглянути за посиланням.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини