Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Міжнародні резерви становили 28,7 млрд дол. США за підсумками вересня

Міжнародні резерви становили 28,7 млрд дол. США за підсумками вересня

Станом на 1 жовтня 2021 року міжнародні резерви України за попередніми даними становили 28 705,2 млн дол. США. У вересні вони зменшилися на 9,2% з огляду на проходження періоду пікових виплат за зовнішніми зобов’язаннями держави.

Загалом динаміку резервів упродовж вересня визначали такі чинники:

  • по-перше, операції з управління державним боргом. Загальний обсяг платежів уряду з обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті склав 2 557 млн дол. США. Зокрема, на обслуговування та погашення зовнішніх державних облігацій (ОЗДП) було спрямовано 2 521,1 млн дол. США, а на обслуговування внутрішніх держоблігацій (ОВДП) – 2,1 млн дол. США.

Валютні надходження на користь уряду від розміщення ОВДП склали 216,9 млн дол. США;

  • по-друге, переоцінка фінансових інструментів (унаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют). У минулому місяці їх вартість зменшилася на 202 млн дол. США;
  • по-третє, операції Національного банку на міжбанківському валютному ринку. У вересні пропозиція валюти на міжбанківському валютному ринку переважно перевищувала попит. Це дало змогу Національному банку викупити в резерви 146,6 млн дол. США. Водночас в окремий день місяця попит на ринку перевищував пропозицію, тож з метою згладжування девальваційних коливань центробанк продав 7 млн дол. США.

Загалом, за підсумком вересня 2021 року чиста купівля валюти Національним банком на валютному ринку становила 139,6 млн дол. США.

Поточний обсяг міжнародних резервів покриває 4 місяці майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду й Національного банку.

Дані про міжнародні резерви та ліквідність у іноземній валюті складаються та оприлюднюються щомісяця:

  • не пізніше 7-го дня місяця, наступного за звітним – попередні дані;
  • не пізніше 21-го дня місяця, наступного за звітним – уточнені дані.

Уточнені дані можна переглянути за посиланням.

Довідково

Дані щодо обсягу міжнародних резервів України, обсягу платежів уряду з обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті, зокрема обсягу коштів, спрямованих на обслуговування ОВДП, а також зміни вартості фінансових інструментів наведені в еквіваленті до долара США за офіційним курсом Національного банку України на 1 жовтня 2021 року. 

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини