Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Міжнародні резерви України у квітні зросли майже на 0,8 млрд дол. США

Міжнародні резерви України у квітні зросли майже на 0,8 млрд дол. США

Станом на 01 травня 2020 року міжнародні резерви України, за попередніми даними становили 25 695,0 млн дол. США (в еквіваленті). У квітні вони зросли на 3,1%. Збільшенню міжнародних резервів сприяли насамперед операції Національного банку – з управління резервами та на валютному ринку.

Загалом динаміку резервів упродовж місяця визначали такі чинники:

  • по-перше, операції Національного банку на міжбанківському валютному ринку. Попит на валюту з боку бізнесу після ажіотажу у березні суттєво знизився у квітні. Пропозиція валюти була більш ніж достатньою для задоволення клієнтських заявок, тож гривня посилила свої позиції, а Національний банк відновив операції з нарощування міжнародних резервів. Чиста купівля валюти Національним банком у квітні становила 678,8 млн дол. США. Інтервенції з купівлі валюти проводилися в окремі дні, коли пропозиція валюти була більшою за попит, і загалом становили 723,3 млн дол. США. Водночас для згладжування надмірних коливань гривні в бік знецінення Національний банк упродовж місяця продав 44,5 млн дол. США;
  • по-друге, операції уряду з управління державним боргом.  На обслуговування та погашення державного та гарантованого державою боргу в іноземній валюті загалом було спрямовано 303,9 млн дол. США (в еквіваленті). З цієї суми 128,6 млн дол. США сплачено за облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП), номінованими у валюті, ще 78,0 млн дол. США – за єврооблігаціями (ОЗДП), решта коштів сплачена за іншими зобов’язаннями перед іноземними кредиторами. Ці витрати з резервів були частково компенсовані новими надходженнями від розміщення урядом валютних ОВДП на 164,4 млн дол. США.
  • по-третє, переоцінка фінансових інструментів (внаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют). У минулому місяці їх вартість збільшилася на 232,0 млн дол. США (в еквіваленті).

Поточний обсяг міжнародних резервів покриває 4,5 місяці майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду і Національного банку.

Дані про міжнародні резерви та ліквідність у іноземній валюті складаються та оприлюднюються щомісяця:

  • не пізніше 7-го дня місяця, наступного за звітним – попередні дані;
  • не пізніше 21-го дня місяця, наступного за звітним – уточнені дані.

Уточнені дані можна знайти за посиланням.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини