Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Міжнародні резерви України у серпні перевищили 29 млрд дол. США

Міжнародні резерви України у серпні перевищили 29 млрд дол. США

Станом на 01 вересня 2020 року міжнародні резерви України становили 29 048,7 млн дол. США (в еквіваленті) за попередніми даними. У серпні вони збільшилися на 1%, насамперед – завдяки сприятливій ситуації на валютному ринку.

Загалом динаміку резервів упродовж серпня визначали такі чинники:

  • По-перше, операції Національного банку на міжбанківському валютному ринку. У серпні пропозиція валюти перевищувала попит і Національний банк міг поповнювати міжнародні резерви. Загалом у серпні НБУ купив 460,5 млн дол. США. Інтервенції з продажу валюти у минулому місяці не проводилися.
  • По-друге, операції уряду з управління державним боргом. Валютні надходження на користь уряду впродовж серпня становили 250,5 млн дол. США від продажу облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), номінованих у валюті. Водночас на обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті було спрямовано 645,2 млн дол. США (в еквіваленті). З цієї суми 496,5 млн дол. США сплачено за ОВДП, номінованими у валюті, решта – за зобов’язаннями перед іноземними кредиторами. Крім цього, в серпні уряд та Національний банк виплатили 204,5 млн дол. США (в еквіваленті) на користь Міжнародного валютного фонду.
  • По-третє, переоцінка фінансових інструментів (унаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют). У минулому місяці їх вартість збільшилася на 385 млн дол. США (в еквіваленті).

Поточний обсяг міжнародних резервів покриває 4,8 місяця майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду й Національного банку.

Дані про міжнародні резерви та ліквідність у іноземній валюті складаються та оприлюднюються щомісяця:

  • не пізніше 7-го дня місяця, наступного за звітним – попередні дані;
  • не пізніше 21-го дня місяця, наступного за звітним – уточнені дані.

Уточнені дані можна переглянути за посиланням.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини