Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Міжнародні резерви України у січні зросли майже на 1 млрд дол. США

Міжнародні резерви України у січні зросли майже на 1 млрд дол. США

Станом на 01 лютого 2020 року міжнародні резерви України, за попередніми даними, становили 26 292,8 млн дол. США (в еквіваленті). У січні вони зросли на 3,9%, сягнувши найвищого рівня з листопада 2012 року. Збільшення міжнародних резервів у січні зумовлене як успішним розміщенням урядом єврооблігацій, так і операціями Національного банку – з управління резервами та на валютному ринку.

Загалом динаміку резервів упродовж місяця визначали такі чинники:

  • по-перше, операції Уряду з управління державним боргом. Наприкінці січня уряд розмістив облігації зовнішньої державної позики на 1 250,0 млн євро.  Водночас на обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті було спрямовано 656,1 млн дол. США (в еквіваленті), з яких 602,2 млн дол. США – на виконання зобов’язань за облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП), номінованими у валюті.
  • по-друге, операції Національного банку на міжбанківському валютному ринку. Протягом першого місяця року на ринку спостерігалася дещо менша пропозиція валюти з боку експортерів через значні обсяги отриманого ними відшкодування ПДВ і певна активізація імпортерів після святкових розпродажів. Тим не менш, обсяги купівлі валюти НБУ на міжбанківському валютному ринку перевищили у січні обсяги продажу на 98,0 млн дол. США. Національний банк поповнював міжнародні резерви в окремі дні, коли пропозиція валюти була більшою за попит, і загалом купив 348,0 млн дол. США, з яких 248,0 млн дол. США за єдиним курсом та 100,0 млн дол. США – шляхом вибору найкращого курсу. Водночас для згладжування надмірних коливань гривні у бік знецінення Національний банк у січні проводив валютні інтервенції з продажу валюти за єдиним курсом  – загалом на 250,0 млн. дол. США. 
  • по-третє, переоцінка фінансових інструментів (зміна ринкової вартості та курсу гривні до іноземних валют). У минулому місяці їхня вартість збільшилася на 170,6 млн дол. США (в еквіваленті).

Такий обсяг міжнародних резервів покриває 3,9 місяців майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій Уряду і Національного банку.

Дані про міжнародні резерви та ліквідність в іноземній валюті складаються та оприлюднюються щомісяця:

  • не пізніше 7-го дня місяця, наступного за звітним – попередні;
  • не пізніше 21-го дня місяця, наступного за звітним – уточнені.

Уточнені дані можна знайти за посиланням.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини