Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Міжнародні резерви зросли до 29,7 млрд дол. США за підсумками жовтня

Міжнародні резерви зросли до 29,7 млрд дол. США за підсумками жовтня

Станом на 1 листопада 2021 року міжнародні резерви України за попередніми даними становили 29 654,2 млн дол. США. У жовтні вони зросли на 3,3% передусім через валютні надходження на користь уряду та купівлю валюти Національним банком на міжбанківському валютному ринку. 

Загалом динаміку резервів упродовж жовтня визначали такі чинники:

  • по-перше, операції з управління державним боргом.

Валютні надходження на користь уряду склали 1 144,9 млн дол. США, зокрема 588,7 млн євро – транш від Європейської комісії, а 431,9 млн дол. США – від розміщення внутрішніх держоблігацій (ОВДП). 

На обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті було спрямовано 911,7 млн дол. США, з яких 685,0 млн дол. США –  на обслуговування та погашення ОВДП. 

Крім того, у жовтні Національний банк сплатив 86,5 млн дол. США на користь Міжнародного валютного фонду;

Більшу частину жовтня пропозиція на міжбанківському валютному ринку переважала попит, що дало змогу Національному банку викупити в резерви 752,2 млн дол. США. Водночас для згладжування надмірних девальваційних коливань упродовж місяця регулятор продав 49,6 млн дол. США. 

Загалом за підсумками жовтня 2021 року обсяги чистої купівлі валюти Національним банком на міжбанківському валютному ринку становили 702,6 млн дол. США;

  • по-третє, переоцінка фінансових інструментів (унаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют). Минулого місяця їхня вартість зросла на 98,8 млн дол. США.

Поточний обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування 3,9 місяця майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду й Національного банку.

Дані про міжнародні резерви та ліквідність у іноземній валюті складаються та оприлюднюються щомісяця:

  • не пізніше 7-го дня місяця, наступного за звітним – попередні дані;
  • не пізніше 21-го дня місяця, наступного за звітним – уточнені дані.

Уточнені дані можна переглянути за посиланням.

Довідково

Дані щодо обсягу міжнародних резервів України, обсягу платежів з обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті, а також щодо зміни вартості фінансових інструментів наведено в еквіваленті до долара США за офіційним курсом Національного банку України на 1 листопада 2021 року. 


 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини