Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Монета номіналом 10 гривень відсьогодні в обігу

Монета номіналом 10 гривень відсьогодні в обігу

Національний банк України 03 червня 2020 року ввів у обіг монети номіналом 10 гривень.

Відсьогодні обігові 10-гривневі монети є дійсним платіжним засобом на території України. Ними можна вільно розрахуватися в торговельній мережі або здійснювати операції в банках. Вони поступово замінять у обігу банкноти номіналом 10 гривень.

Уведення в обіг нових монет номіналом 10 гривень продовжує кроки НБУ з оптимізації та оновлення банкнотно-монетного ряду гривні. Цей комплексний процес триває майже сім років. Завдяки цьому нове покоління гривні стало надійнішим та захищенішим, а готівкові розрахунки – зручнішими для громадян та дешевшими для держави. 

Номінальний ряд гривні зрештою скоротиться до оптимального для нашої країни розміру – до 12 номіналів. Він міститиме шість номіналів монет (10 та 50 копійок, 1, 2, 5 та 10 гривень) і шість номіналів банкнот (20, 50, 100, 200, 500 та 1 000 гривень).

Чому потрібно замінити банкноти монетами?

Монети перебувають в обігу близько 20–25 років. Натомість банкноти номіналом 10 гривень можуть перебувати в обігу незначний проміжок часу – в середньому один-два роки. Наприклад, лише в 2019 році Національний банк утилізував 72 млн штук не придатних до обігу банкнот номіналом 10 грн на суму 719,7 млн грн.

"Тривалість життя монет є значно вищою, ніж тривалість життя банкнот низьких номіналів. На відміну від банкнот їх не потрібно щороку карбувати, обробляти, транспортувати, зберігати та утилізувати, – зауважив директор Департаменту грошового обігу Національного банку Віктор Зайвенко. – Тож заміна банкнот низьких номіналів на відповідні монети дасть можливість скоротити витрати на виготовлення та оброблення грошей. Завдяки цьому з урахуванням строку служби монет держава зможе заощадити близько 1 млрд гривень".

Таку заміну свого часу успішно здійснили різні країни, наприклад, Угорщина, Чехія, Данія, Японія, Канада, Великобританія, Австралія.

Як замінюватимуться 10-гривневі банкноти на монети?

Першочергово Національний банк уведе в обіг понад 5 млн монет номіналом 10 гривень. Вони уже розподілені між підрозділами Національного банку в регіонах (Київ, Дніпро, Львів, Одеса, Харків, Хмельницький). Відсьогодні банки можуть отримувати оновлені грошові знаки в Національному банку й видавати їх своїм клієнтам.

Станом на 01 червня 2020 року в  обігу перебувало понад 181 млн штук банкнот номіналом 10 гривень.

"Ми подбали про максимальний комфорт під час уведення в обіг монет номіналом 10 гривень, – пояснив Віктор Зайвенко. – Громадянам не потрібно спеціально обмінювати 10-гривневі банкноти на ці монети. Вони зможуть розраховуватися одночасно і новими монетами, і банкнотами. Банкноти номіналом 10 гривень, як і раніше, залишаться платіжним засобом, вони перебуватимуть у обігу, але через деякий час зникнуть у результаті природнього зношення й будуть замінені обіговими 10-гривневими монетами".

Як виглядають нові монети номіналом 10 гривень?

Усі нові обігові монети відрізняються між собою за масою, товщиною, діаметром, зображенням та матеріалом, з якого вони виготовлені, а також рифленням гурту (третій бік монети).

На реверсі монети номіналом 10 гривень зображено портрет українського гетьмана Івана Мазепи, що повторює його зображення на 10-гривневих банкнотах. На аверсі в центрі в обрамленні давньоруського орнаменту зазначено номінал монети.

Нова обігова монета номіналом 10 гривень виготовлена з цинкового сплаву з гальванічним покриттям нікелем.

Через свої збільшені габаритні розміри (діаметр, товщина та гурт) нова обігова монета суттєво відрізняється від нових обігових монет номіналами 1, 2 та 5 гривень. Зокрема, вона має гурт зі спеціальним крупним рифленням, що дозволить легко її відрізнити від обігових монет інших номіналів.

"Завдяки вилученню з обігу розмінних монет номіналом 1, 2 та 5 копійок покращилася ситуація із розпізнаванням обігових монет номіналом 1, 2, 5 та 10 гривень. Адже тепер зникла можливість плутанини цих монет через їх схожість за кольором", – зазначив Віктор Зайвенко.

Довідково

Відео про нові обігові монети номіналом 10 гривень розміщено на каналі Youtube Національного банку.

Фотографії оновлених монет можна знайти в акаунті Національного банку на платформі Flickr.

З детальною інформацією про нові обігові монети та  їх технічні параметри можна ознайомитися тут.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини