Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Монетний двір карбує пам’ятні монети до 30-річчя Незалежності України

Монетний двір карбує пам’ятні монети до 30-річчя Незалежності України

З нагоди річниці Незалежності нашої держави Національний банк введе в обіг чотири пам’ятні монети "До 30-річчя Незалежності України" із серії "Відродження української державності":

  • номіналом 5 гривень з нейзильберу (оздоблена кольоровим друком, тамподруком) тиражем 50 000 шт. – з 10 серпня 2021 року;
  • номіналом 10 гривень зі срібла (оздоблена кольоровим друком, тамподруком), тиражем 3 000 шт. – з 17 серпня 2021 року;
  • номіналом 50 гривень зі срібла (оздоблена локальною позолотою), тиражем 500 шт. – з 17 серпня 2021 року;
  • номіналом 250 гривень із золота, тиражем до 400 шт. – з 17 серпня 2021 року.

Додатково Національний банк до цього свята відкарбує нову інвестиційну монету України. Монета "30 років Незалежності України" номіналом 1 гривня зі срібла, що буде введена у обіг 17 серпня 2021 року тиражем 15 000 шт. 

Як виглядають "святкові" пам’ятні та інвестиційні монети і як відбувається їхнє карбування, Національний банк продемонстрував сьогодні журналістам на Монетному дворі.

"Цьогоріч ми відзначаємо 30-річницю Незалежності України, і Національний банк вирішив присвятити цій даті низку монет, які назавжди вкарбують її в історію України та світу, – наголосив під час презентації директор Департаменту грошового обігу НБУ Віктор Зайвенко. – Ми намагалися зобразити на наших монетах усю палітру національних символів та поєднати їх із сучасними новаціями і технологіями карбування".

Він розповів, що першу пам’ятну монету, присвячену 30-річчю Незалежності України, українці зможуть придбати вже відсьогодні, з 10 серпня: "Пам'ятна монета з нейзильберу вже доступна для купівлі у інтернет-магазині нумізматичної продукції Національного банку, а також згодом придбати їх можна буде у банків-дистриб’юторів з продажу пам’ятних монет та сувенірної продукції". 

Монетний двір є структурним підрозділом Банкнотно-монетного двору НБУ та здійснює карбування усіх українських монет і виготовлення державних нагород. 

"Власний Монетний двір дає нам можливість втілювати на монетах символи української державності. Перед тим, як віднайти своє втілення у металі, монети до 30-річчя Незалежності України пройшли складний та тривалий технологічний шлях – від творчого задуму художників та скульпторів до готового виробу, що здатний гідно презентувати цей етап у становленні нашої держави", – наголосив генеральний директор Банкнотно-монетного двору НБУ Володимир Баглай.

Під час оглядової екскурсії директор Монетного двору БМД НБУ Володимир Решинський, розповів, що технологічні можливості Монетного двору повністю відповідають міжнародним стандартам. Під час карбування підприємство використовує найсучасніші технології, застосовує високі стандарти та інноваційний підхід. "Наші монети мають високу якість карбування та виготовляються із використанням таких елементів карбування, як тапмодрук (кольоровий друк), патинування, оздоблення позолотою. Сподіваємося, що монети, присвячені Дню Незалежності України, сподобаються українцям, адже наші фахівці працювали над ними з особливим натхненням", – зауважив він.

Довідково

Власне монетне виробництво в Україні створене в 1998 році. Підрядником будівництва був Австрійський монетний двір. 

За рік підприємство здатне виготовити близько 1,2 млрд шт. обігових монет, близько 1 млн шт. пам’ятних монет із дорогоцінних та недорогоцінних металів. 

За час свого існування на підприємстві було відкарбовано понад 20 млн пам’ятних монет, більше 11 млрд розмінних та обігових монет.

Фото з престуру можна переглянути за посиланням.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини