Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Музей гривні просто неба: у Києві на честь 25-річчя гривні відкрилася безкоштовна виставка

Музей гривні просто неба: у Києві на честь 25-річчя гривні відкрилася безкоштовна виставка

Національний банк України за сприяння Президента України Володимира Зеленського разом з учасниками фінансового ринку організували виставку "Музей гривні просто неба". Ця виставка відбувається в межах відзначення 30-річчя Незалежності України та присвячена 25-ій річниці проведення грошової реформи, що ознаменувала введення в обіг національної грошової одиниці – гривні. Виставка розміщена в Києві на Контрактовій площі і триватиме з 02 до 30 вересня 2021 року. Вхід вільний та безкоштовний.

02 вересня 2021 року виставку урочисто відкрили Кирило Шевченко, Голова Національного банку, та Віктор Ющенко, третій Президент України (2005–2010 рр.), Голова Національного банку (1993–2000 рр).

"Рівно 25 років тому, 2 вересня 1996 року, народилася сучасна національна валюта – гривня. Ось уже чверть століття гривня – це не тільки грошова одиниця, національна валюта, але й символ нашої держави. І чверть століття Національний банк дбає про розвиток, захист та стабільність гривні. Ми постійно працюємо над оновленням та осучасненням гривні. Сьогодні в обігу перебуває вже четверте покоління національної валюти з найсучаснішими захисними елементами, ба більше – з українським льоном у складі, – сказав Кирило Шевченко. – У день народження гривні ми хочемо подарувати українцям історію про неї, показати її народження, відродження, сучасність та інноваційність. Тож із нагоди ювілею гривні ми відкриваємо виставку "Музей гривні просто неба" і запрошуємо усіх охочих відвідати нашу експозицію".

Грошова реформа тривала два тижні – з 02 до 16 вересня 1996 року. У цей період купонокарбованці обмінювалися на нову грошову одиницю – гривню. З 17 вересня 1996 року гривня стала єдиним законним засобом платежу на всій території України. За ці два тижні 1996 року Національний банк увів у готівковий обіг банкноти гривні на суму понад 3,1 млрд грн.

Зараз у готівковому обігу країни перебуває готівки на загальну суму 594 млрд грн, із них банкнот – на суму 590 млрд грн (2,9 млрд шт.) та монет – на суму 4 млрд грн (13,8 млрд шт.).

"У 1996 році Національний банк зайняв непохитну позицію – грошова реформа не повинна мати конфіскаційний характер. Ми доводили і переконували тодішнє керівництво держави та уряд, що лише неконфіскаційна реформа створить у громадян довіру до української національної валюти і не призведе до зростання інфляції. Ми пропонували наперед оголосити про проведення обміну купонокарбованців на нову валюту, чесно та відкрито обміняти грошове багатство людей. Так, на щастя, і сталося. Реформа успішно відбулася, усі українці змогли вільно обміняти свої накопичення. Людям, які не встигли обміняти купонокарбованці за два тижні, Національний банк їх обмінював ще й через рік-два. Це створило фундамент  для подальшого успішного розвитку національної валюти», – сказав Віктор Ющенко.

Виставка до ювілею гривні створена силами команди Національного банку та учасників фінансового ринку. На ній представлено 18 інтерактивних стендів про історію гривні, створення сучасної української валюти, готівкову та безготівкову гривню. Аудіогід до виставки записаний не професійними дикторами, а фахівцями центробанку.

Упродовж наступного місяця гіди Музею грошей Національного банку проводитимуть безкоштовні екскурсії та квести для відвідувачів. Фахівці Національного банку та партнери виставки розповідатимуть про дизайн банкнот і монет, про захист гривні, про готівкову й безготівкову гривню, показуватимуть, як зсередини виглядає банкомат та інкасаторська машина. Виставка буде цікавою не лише для дорослих, а й для дитячої аудиторії. Дізнатися розклад екскурсій та квестів можна на спеціальному інформаційному порталі Національного банку.

Крім того, завдяки підтримці та сприянню Міністерства освіти і науки України цьогоріч упродовж вересня в школах проводитимуться уроки з історії гривні. Національний банк розробив усі необхідні для цього матеріали: конспекти уроків, робочі зошити, презентації, інформаційні плакати, майстер-класи для учнів початкової, середньої та старшої школи. Усі матеріали доступні за посиланням.

Партнери виставки: Masterсard, Visa, АТ "Альфа-Банк" (Україна), АТ "Банк 3/4", Банк "Львів", Всеукраїнська Асоціація Фінансових Компаній, АТ "Ідея Банк", АКБ "Індустріалбанк", АТ "Банк Кредит Дніпро", АТ "Кредобанк", АТ "Мегабанк", АТ "Ощадбанк", "Правекс Банк", АТ "ПроКредит Банк", ПАТ Акціонерний банк "Укргазбанк", АТ "Укрексімбанк", АТ "УКРСИББАНК", Made in Ukraine, Amuseum, Explain it, АРТАН-Груп та Спрут 200.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини