Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національні банки України та Грузії презентували своє бачення розвитку "зелених" фінансів під час зустрічі учасників Мережі сталого банкінгу

Національні банки України та Грузії презентували своє бачення розвитку "зелених" фінансів під час зустрічі учасників Мережі сталого банкінгу

Національний банк України долучився до зустрічі учасників Мережі сталого банкінгу (Sustainable Banking Network, SBN), присвяченої ролі центральних банків у забезпеченні сталого розвитку фінансової системи та економіки.

Мережа сталого банкінгу є об’єднанням фінансових регуляторів і банківських асоціацій із країн, що розвиваються. НБУ офіційно приєднався до неї в листопаді 2020 року, ставши 41 її членом.

Голови центробанків Грузії та України Коба Гвенетадзе та Кирило Шевченко виступили співдоповідачами та поділилися своїм бачення ролі регуляторів у побудові орієнтованих на екологію економік та фінансових систем.

"Національний банк України лише починає включатися в глобальні процеси побудови сталих фінансових ринків. Але "зелені" інвестиції в економіку, а також розвиток нових фінансових продуктів, які мають позитивний вплив на клімат, поступово ставатимуть пріоритетами для економік та країн. Ми рухаємось у загальносвітовому напрямі. Співпраця з партнерами з Мережі сталого банкінгу допоможе нам напрацювати дорожню карту розвитку "зелених" фінансів в Україні", – зазначив Кирило Шевченко.

Регіональний менеджер Міжнародної фінансової корпорації (IFC) в Україні, Білорусі та Молдові Джейсон Пеллмар висловив впевненість у майбутніх успіхах Національного банку України в протидії глобальним викликам.

"Національний банк Грузії отримав чималу користь від співпраці з Мережею сталого банкінгу та IFC у напрямі розвитку сталої фінансової системи. Ми б також хотіли бути корисними для інших членів Мережі та ділитися своїм досвідом з тими, хто зараз напрацьовує власну національну структуру розвитку сталого фінансування", – наголосив Коба Гвенетадзе.

Сьогодні Національний банк перебуває на початку цього шляху. Тому для регулятора важливо розширити мережу міжнародних партнерів, чия підтримка дозволить опанувати найкращі світові практики та сформувати ефективну систему управління екологічними та соціальними ризиками у фінансовій сфері.

Мережа сталого банкінгу була створена в 2012 році. Сьогодні вона об’єднує фінансові регулятори і банківські асоціації з 41 країн світу. Члени Мережі зобов’язалися працювати над створення стійкої та екологічно орієнтованої фінансової системи. Зокрема, над підвищенням частки кредитів для проєктів та бізнесу, які мають позитивний вплив на клімат.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини