Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк обговорив з топ-менеджерами найбільших українських банків роботу фінсектору в умовах карантину

Національний банк обговорив з топ-менеджерами найбільших українських банків роботу фінсектору в умовах карантину

Національний банк провів нараду з топ-менеджерами найбільших українських банків. В умовах карантину нарада мала формат конференц-дзвінка. Зустріч була присвячена питанням роботи банківської системи та фінансових ринків в умовах карантину та запровадженого режиму надзвичайної ситуації в окремих регіонах.

З боку Національного банку були присутні усі члени Правління, банківську систему представили понад 50 банків, також у нараді взяли участь представники банківських асоціацій.

На початку зустрічі Голова Національного банку Яків Смолій наголосив на важливості підтримки комунікації між НБУ та банками, банками та їх клієнтами.

«Поінформованість – найкращий засіб проти паніки. Ми перебуваємо у безперервній співпраці з усіма органами державної влади та закордонними колегами. Маємо прямий контакт і з Європейським центральним банком. З Міжнародним валютним фондом продовжуємо ще активніше вести перемовини щодо нової програми розширеного фінансування. Також з МВФ консультуємось щодо можливого отримання Україною фінансування в межах механізімів невідкладної фінансової допомоги, які Фонд передбачив для подолання проблем країнами з низьким рівнем доходів та економік, які розвиваються та найбільше страждають від ефекту епідемії коронавірусу. Результати переговорів будуть найближчими тижнями», – наголосив Голова НБУ.

Перший заступник Голови НБУ Катерина Рожкова акцентувала увагу на практичних аспектах роботи банківського сектору в цей період.  Вона нагадала, що Національний банк зменшує регуляторне навантаження на банки, відтермінувавши проведення стрес-тестування, впровадження буферів капіталу та скасувавши виїзні перевірки банків. З нових заходів, що планує Національний банк, – це відтермінування подання банками річної фінансової звітності, а також перенесення оцінки бізнес-моделей банків.

Окремо вона звернула увагу на ситуацію щодо обслуговування позичальниками кредитів. Позиція Національного банку у цьому питанні така: до всіх кредитів, що станом на вечір 7 березня 2020 року були працюючими та обслуговувалися, можна застосовувати пільговий режим обслуговування на період карантинних заходів, і це не матиме негативного впливу на капітал банку.

«Клієнти нервуються і просять реальних підходів до реструктуризації. Починайте роботу вже зараз. Приклади реструктуризацій та застосування пільгового режиму є в наших нормативно-правових актах, зокрема в постанові № 97. Підхід може бути індивідуальним у випадку з корпоративними позичальниками та стандартним у випадку з роздрібними клієнтами. Особливим має бути підхід і до тих галузей, які через карантин повністю втрачають доходи і сьогодні не працюють, та до населення, яке в результаті карантинних заходів та призупинення роботи окремих компаній тимчасово не працює», – наголосила Катерина Рожкова. Вона нагадала, що вчора Верховна Рада за ініціативою Національного банку заборонила банкам нараховувати штрафи та пені за прострочення споживчого кредиту в період із 1 березня до 30 квітня.

Крім того, Катерина Рожкова наголосила, що в нинішніх умовах надзвичайно важливим є боротьба з вірусом паніки. Тому банки не повинні встановлювати жодних обмежень на операції клієнтів. «Ми проти обмежень. Замість обмежень має бути здорова комунікація з клієнтом. Банки також повинні регулярно підкріпляти готівкою банкомати і забезпечити роботу відділень у всіх регіонах, особливо це стосується найбільших банків», – зазначила вона.

Заступник Голови НБУ Олег Чурій розповів про останні кроки зі зміни операційного дизайну монетарної політики, яка надасть банкам більшу гнучкість в управлінні власною ліквідністю, а також запровадження довгострокового рефінансування для підтримки кредитування та ліквідності банків. У такий спосіб Національний банк допомагає банківській системі залишатися здоровою і продовжувати належним чином виконувати свою основну функцію – підтримувати економіку. Це важливо  сьогодні і буде не менш важливим після завершення карантину, коли економіка повернеться до повноцінного функціонування.

Окремо він зупинився на ситуації з нестачею валютної готівки в банках.

«Банки мають валютну ліквідність сьогодні, вона на коррахунках. Проте готівки не вистачає через перебої з авіасполученням. Найближчим часом це питання буде вирішене ˗ ми вже закупили частину валютної готівки в євро і плануємо завтра провести аукціон із продажу готівкової валюти за безготівку. Також працюємо з контрагентами з США, щоб доставити значну партію в доларах», – додав він.  

Під час розмови з банкірами заступник Голови НБУ Сергій Холод анонсував скасування тарифів за підкріплення банків готівкою, а також тимчасове скасування тарифів у Системі електронних платежів (СЕП).

«В умовах карантину ми повинні працювати в напрямі дистанційності та онлайн-розрахунків. Необхідно зробити безготівкові платежі дешевшими, ніж готівкові», – наголосив Холод.

Також важливо знизити тарифи на інтерчейндж. Це має здійснюватися адміністративним шляхом. Сьогодні банківські послуги повинні бути дистанційними з метою забезпечення соціальної відповідальності банківської системи.

У період карантину, запровадженого для недопущення пандемії в Україні,  Національний банк проводитиме такі тематичні наради з банківською спільнотою в онлайн-форматі не рідше ніж одного разу на десять днів.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини